„ЛАГУНАТА НА ЖИВОТА“ - ново европейско признание за Атанасовско езеро

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 19 Февруари 2019
Публикувано от: Сивелина Илиева
„ЛАГУНАТА НА ЖИВОТА“ - ново европейско признание за Атанасовско езеро

На 19 февруари 2019 г. в Експозиционен център "Флора" бе дадено началото на нов проект за опазване на Атанасовско езеро - "Лагуната на живота" /"Поддържане на симбиозата човек-езеро в полза на европейско значими видове и местообитания"/ LIFE17 NAT/BG/000558/. Това е поредното доказателство за високата консервационна стойност на езерото и за европейската му значимост, оценена по достойнство от Програма LIFE на Европейската комисия. Едва три български проекта са одобрени за финансиране тази година.

Новият проект цели пълно възстановяване на екологичните процеси в Атанасовско езеро чрез поддържане на симбиозата между човека и природата, за да може то да запази уникалното си биоразнообразие. В хода на 6-годишния проект ще се популяризират екосистемните услуги от езерото и ползите от Натура 2000 зоната, както за хората, така и за самата територия. Ще се търси устойчив финансов механизъм, който да позволи дългосрочното опазване на тази природна територия чрез създаване на специален фонд и добавена стойност на продукти /услуги, свързани с езерото.

Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Черноморски солници АД, Българско дружество за защита на птиците и местната организация "Заедно 2011". Продължителността му е шест години с общ бюджет от 2 525 618 евро.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1093 Последна промяна: 13:54:39, 19 февруари 2019