От Античността или от Новото време - бургаски археолог ще запознае публиката с датировката на находките

Размер на шрифта: A A A Назад
вторник, 12 март 2019
Публикувано от: Стефан Минчев
От Античността или от Новото време - бургаски археолог ще запознае публиката с датировката на находките

Историята за това как химически анализи промениха с 10 века датировката на емблематичен археологически предмет, ще разкаже бургаски археолог по време на традиционната лекция в музея тази събота - 16 март. Д-р Йото Валериев ще представи данни от интердисциплинарни изследвания върху метални висулки с изображения на кон с мъжка глава.

Археолозите от средата на миналия век свързваха тези любопитни ювелирни изделия с българската материална култура от периода на Първото българско царство (VII-XI в.), определяха ги като изработени от бронз и ги разглеждаха заедно с друг вид паметници - т. нар. бронзови амулети конници, датирани в периода VI-XI в. Предприетите в последните години анализи коригираха представата за съставния им материал и датировката, като ги отнесоха към Късното Средновековие и по-конкретно в XIX в.

Лекцията "Висулки представящи изображения на кон с мъжка глава" ще се състои тази събота (16 март), от 11:30 ч. в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69. Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1144 Последна промяна: 15:23:25, 29 януари 2021