На 23 април заедно четем книгите на писателя и сценарист Александър Чобанов

Размер на шрифта: A A A Назад
четвъртък, 18 април 2019
Публикувано от: Радостин Рачев
На 23 април заедно четем книгите на писателя и сценарист Александър Чобанов

Читалище "Изгрев 1909" и ИК "Хермес" представят Александър Чобанов - писател и сценарист, в седмото издание на инициативата "Заедно четем една книга". Това ще се случи на 23 април - Световния ден на книгата и авторското право.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии  Б1, Б2, 11 и 12 ще получат от доброволци книжка с разказа "Калинката" на Александър Чобанов и посланието му: "Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето - превръща се в НЕОТМИНАЛО".

Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за четене.

От 16.00 часа в зала "П. Дубарова" на КЦ "Морско казино" ще започне  пресконференция по повод седмото издание на "Заедно четем една книга" в рамките на програмата "110 години народно читалище "Изгрев 1909".

От 18.00 часа Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев - програмен директор на ИК "Хермес" и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" с преподавател Даниела Георгиева - Стоянова.

Идеята в един ден, един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът "One city, one Book" е познат в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище "Изгрев 1909" за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван от носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията РАЙ, бургаския фантаст Янчо Чолаков, автора на "Ритуалът" Радко Пенев и Георги Бърдаров с "Аз още броя дните".

Партньори в седмото издание са ИК "Хермес", Дарик радио Бургас, Професионална търговска гимназия и НУМСИ "П. Владигеров".

Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД.

 

Лице за контакти: Кристина Атанасова - 0886798029

 

Александър Красимиров Чобанов е роден в град Смолян, 1979 година.

През 2008 година издава сборника с разкази "Колекция 18", за който получава наградата "Южна пролет" за дебютант на 2008 година в категория проза. През 2016 получава наградата "Светлоструй" за сборника с разкази "Квантова градина".

2011 г. - издава сборника с разкази "Летен следобед";

2013 г. - излиза от печат първият му роман - "Хлапета" (ИК "Хермес");

2015 г. - издава сборника с разкази "Квантова градина" (ИК "Хермес");

2017 г. - издава втория си роман - "Неотминало" (ИК "Хермес");

От 2010 година работи като част от сценарните екипи на сериалите - "Под прикритие"- сезон 2,  "Четвърта власт" - сезон 1 и сезон 2 ,"Дървото на живота" - сезон 2 , "Добрата Дора", "Дяволското гърло", "Румбата, аз и Роналдо" , "Слънчев бряг". Също така участва като редактор на сценария на филма "Привличане" и като сценарист на пълнометражен филм "Животински бесове".

През 2012 година се присъединява към екипа на Максим Ешкенази като сценарист към образователните концерти за деца и възрастни от Програмата "Фортисимо Фамилия". От 2015 година е директор на "Фортисимо Фамилия". През 2017 година е директор на "Фортисимо Фест" - "Музика под звездите".

Завършва "Българска филология" в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград.

Магистър по Творческо писане - Софийски университет "Климент Охридски" и American and British studies НБУ.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1085 Последна промяна: 15:23:26, 29 януари 2021