Смесен хор „Бургас“ огласи пещерата „Постойна“ в Словения

Размер на шрифта: A A A Назад
четвъртък, 18 април 2019
Публикувано от: Радостин Рачев
Смесен хор „Бургас“ огласи пещерата „Постойна“ в Словения

Смесен хор "Бургас" под диригентството на Светла Стоева поднесе на международната публиката незабравимо изпълнение в пещерата "Постойна" в Словения. Изпълненията на "Аве Мария" и "Хвалите имя Господне и малка Ектения" бяха част от заключителния общ концерт на V-ти Международен хоров фестивал "We Are Singing Adriatic", който се проведе в Хърватска и Словения.

В рамките на фестивала, на концертния подиум в Кристалната зала в град Опатия, Хърватска, се срещнаха десет хорови формации от Турция, Италия, Австрия, Австралия, Испания, Англия и България. Бургаският хор бе единствен представител от нашата страна, за разлика от Италия, Австралия, Испания, които участваха в музикалното събитие с по няколко състава.

Фестивалните вечери представяха широка палитра от национални хорови култури с богат избор от предкласични произведения до такива на съвременни автори.

Хор "Бургас" защити българската хорова школа с произведения от Добри Христов, Филип Кутев, Георги Димитров, Апостол Николаев - Струмски. С техничните си и темпераментни изпълнения на Росини и Киара, бургазлии категорично спечелиха сърцата на самите италианци и изцяло завладяха публиката, изпълнила докрай прекрасната зала в град Опатия. Очаквано, акцентът в хоровия фестивал беше поставен върху финалния концерт, който се състоя в известната пещера "Постойна" в Словения - едно великолепно място с невероятна акустика и красота, и с възможност да побере публика от 10 000 човека.

Фестивалът "We Are Singing Adriatic" предостави възможност на участниците да обменят на репертоар и опит, събра на едно място певци с различни религии, обичаи и култури, и за пореден път показа, че универсалният човешки език на земята е музиката.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1306 Последна промяна: 15:23:26, 29 януари 2021