Община Бургас ще инициира среща между професионалните гимназии и бизнеса

Размер на шрифта: A A A Назад
четвъртък, 18 април 2019
Публикувано от: Стефан Минчев
Община Бургас ще инициира среща между професионалните гимназии и бизнеса

Община Бургас ще инициира среща между директорите на професионалните гимназии, Инспектората по образование и бизнеса в града. Идеята е на управителите на предприятия и браншови организации в града, които днес се срещнаха с кмета Димитър Николов, заместника му Красимир Стойчев и представители на Регионалната инспекция по заетостта.

Бургаският бизнес изпитва недостиг на кадри в определени специалности, затова общинската администрация ще разработи специална програма "Работа в Бургас", с която да съдейства за привличането на специалисти, за които има дефицит на пазара на труда.

В момента бургаските фирми търсят строителни и софтуерни инженери, преподаватели, лекари и медицински сестри, висококвалифицирани ИТ специалисти, стругари, заварчици, инженер химици. До края на годината се очаква да отворят над 20 производства, които също ще имат нужда от кадри. Община Бургас е отворена за предложенията на бизнеса за начините, по които може да съдейства за привличането на недостигащите специалисти в определени сфери.

На срещата бяха обсъдени различни идеи за по-тясно взаимодействие между бургаските университети, училищата и фирмите в града. Директорът на УМБАЛ Бургас д-р Миразчийски поиска съдействие от кмета Димитър Николов за иницииране на разговори с Министерството на образованието по отношение на увеличаване на бройките за прием в съществуващите медицински специалности в университет "Асен Златаров", като от своя страна се ангажира за тяхната реализация в държавната болница. Той адмирира усилията на Община Бургас за откриването на медицински факултет в града и заяви, че това със сигурност е изключително положителна стъпка за развитието на бургаското здравеопазване.

Представители на бизнеса алармираха още за сериозен дефицит на инженер химици, липсата на преподаватели по специфични специалности и набелязването на мерки за по-пряка координация между бизнеса и учебните заведения.

На срещата присъстваха още представители на КРИБ Бургас и регионалната асоциация на индустриалния капитал в България.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1584 Последна промяна: 15:23:26, 29 януари 2021