Монодрамата „Щурчето – убиецът на Ботев?...“ ще бъде представена за първи път пред бургазлии в неделя

Размер на шрифта: A A A Назад
петък, 31 май 2019
Публикувано от: Стефан Минчев
Монодрамата „Щурчето – убиецът на Ботев?...“ ще бъде представена за първи път пред бургазлии в неделя

Тази неделя, от 12:30 часа, на открита сцена "Охлюва" в Приморски парк, бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на вълнуващия моноспектакъл "Щурчето - убиецът на Ботев?...". Представлението гостува по покана на Община Бургас. То разкрива героя от романа на Неда Антонова "Неговата любима", прекарващ разрез през времето "преди и след това". Той е един автентичен персонаж, самотен оцелял воин от Ботевата чета, чиято лична съдба е да остане на границата между живота и смъртта, робството и свободата, властта и безсмъртието, между тогавашното време и днешния ден.

***

Един от малкото оцелели от Ботевата чета стои на Вола в очакване на своите другари, спасили се някога в боя. Този поборник за свободата на Отечеството сякаш пази върха, където два клона, завързани на кръст, бележат лобното място на войводата. Чака другарите си да се поклонят пред паметта на онзи, който ги води до този връх, за да се прости именно тук с живота и с делото си.

Оцелял в битките, посветил се на Отечеството и на неговата съдба, Щурчето носи и омерзението в душата си към онова, което се случва в новото време на свободна България.

***

В тази разтърсваща монодрама в ролята на поборника за българската свобода ще видим актьора Димитър Селенски, който изгражда един автентичен образ с естествена езикова и поведенческа свобода. Архаичният език и старовремските особености разкриват характерните особености на българина, който е определен от съдбата да страда в едни преобърнати на опаки времена.

"Всичко в този спектакъл е много живо в своята автентичност между архаиката и съвременните белези на времето. Триединството автор - режисьор - актьор е забележително, за да се стигне до зрителя, пред когото като на филмова лента тече времето. Този съдбовен момент в душата на Щуреца с неговата безпощадна изповед има смисъла на християнско причестяване без вино и просфора. Една затрогваща изповед, в която субективният емоционален рефлекс, разумът, изстрадал цялата истина на един преживян живот осветяват чувствителни бели петна от националната ни история", казва Донка Йотова в своята статия "Мъжко причастие или "Щурчето - убиецът на Ботев?..".

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 846 Последна промяна: 15:23:27, 29 януари 2021