Проект на Община Бургас ще търси иновативни бизнес идеи в сферата на „синята“ икономика

Размер на шрифта: A A A Назад
петък, 07 юни 2019
Публикувано от: Радостин Рачев
Проект на Община Бургас ще търси иновативни бизнес идеи в сферата на „синята“ икономика

Проект на Община Бургас ще търси млади предприемачи, които да развиват собствени и иновативни бизнес идеи в морския сектор или т.нар. "синя" икономика. "Градове в действие към син растеж -BluAct", финансиран по програмата за европейско териториално сътрудничество - URBACT III, ще се изпълнява съвместно с Община Пирея, Гърция. Инициативата представи днес зам.- кметът по европейски проекти и политики на Бургас Руска Бояджиева на кръгла маса: "Дневен ред за Черно море", част от Юбилейната Десета международна научна конференция "Съвременни управленски практики - Свързаност и регионално партньорство" /7-8 юни/ в Бургаски свободен университет.

"Тази инициатива е един дълъг процес като реализация, но тя стартира, адресирайки един от най-важните проблеми, идентифицирани от Европейската комисия, които засягат и България. Те са свързани с пълнотата, достоверността и непрекъснатостта на данните от мониторинга, който ние осъществяваме върху т. нар. морска среда", сподели пред аудиторията зам.-кметът Руска Бояджиева.

Освен Пирея, партньори на Бургас са още общините в Галати /Румъния/, Салерно /Италия/, Матаро /Испания/, Матосинхос /Португалия/ и Остенд /Белгия/.

Основните дейности, които проектът включва са провеждане на конкурс за иновативни бизнес идеи за развитие на "синята" икономика, промотиране на спечелилите конкурса идеи и подпомагане на новосъздадените стартиращи компании. Окончателната цел е създаване на екосистема за "син" растеж, състояща се от поне три успешни стартиращи предприятия до 2025 година.

Проектът е продължение на поетите ангажименти чрез подписването на междуправителствената "Декларация от Бургас за съвместни действия и солидарност" в рамките на инициативата "Европейски морски ден" през юни 2018 година, като част от програмата на българското европредседателство.

На кръглата маса присъстваха още президентът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов, ректорът на БСУ проф. д-р Галя Христозова, зам.-ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Сотир Сотиров, представители на Община Бургас, Областна администрация Бургас, Летище Бургас, управителят на "Индустриален и логистичен парк-Бургас" Стамен Стамов, управителят на "Бизнес инкубатор-Бургас" Евелин Кузманов, преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски", УНСС, Икономически университет - Варна, Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, Българска академия на науките и лектори от университети в Малайзия, Португалия, Колумбия, Полша и Русия.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1093 Последна промяна: 15:23:27, 29 януари 2021