През 2020 г. реконструират зоната около „Краснодар", проектират ремонта на всички улици в кв. „Възраждане"

Четвъртък, 16 Януари 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева

Районът около градския пазар "Краснодар" ще бъде изцяло реконструиран и обновен. Това стана ясно на публичното обсъждане на бюджет 2020 на Община Бургас пред жителите на ЦГЧ.

От администрацията подчертаха, че ремонтите започват веднага, след като ВиК подменят своята мрежа по всяка от предвидените улици.

В момента  на дневен ред е ул. "Цариградска".  За нея  ВиК дружеството  вече се е ангажирало да подмени целия водопровод.

Със собствени средства на Общината се проектира и ремонт на ул. "Климент Охридски", като се очаква ВиК да извърши частична подмяна на водопроводите.

За тези две ключови улици, които се намират от двете страни на градския пазар, е предвидена цялостна реконструкция - отводняване, изграждане на нови тротоари, бордюри, осветление и озеленяване.

Предвидено е изграждане на нов паркинг на бул. "Мария Луиза" и ремонт на другите два на същата улица.

Още много улици в квартал "Възраждане" ще бъдат ремонтирани.

"Вече са  проектирани,  избрани са  изпълнители.  Там също ВиК трябва първо да си смени подземната инфраструктура", обясни директорът на Дирекция "Строителство"  в Община Бургас - Димитър Бакалов. Той уточни, че ще бъдат обновени и улиците около изграждаща се нова библиотека - "Асен Златаров", "Оборище" "Средна гора".

10 млн. лв са предвидени в бюджета  на Община Бургас за текущи ремонти.

Приоритетите в Бюджет 2020  представиха зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Диана Саватева, зам.-кметът по европейски политики и околна среда Весна Балтина и директорът на Дирекция "Строителство" Димитър Бакалов.

Финансовата рамка на бюджета е  306 милиона лева, като 123 милиона лева  идват от републиканския бюджет за делегирани дейности,  144 милиона лева са местните дейности и индикативните средства от ЕС са 39 милиона лева, обясни зам.- кметът Красимир Стойчев.

По време на срещата с граждани, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева обяви, че сред целите на Общината е налагането на Бургас като самостоятелна туристическа марка.

"Идеята e да развиваме туризъм извън летния сезон, като едната от възможностите е конгресният туризъм", уточни тя.

По-чисти улици  не само по основната пътна мрежа, но и в периферните райони  е една от целите, заложени в програмата на зам.-кмета по околна среда и европейски политики Весна Балтина. Тя съобщи още, че Общината продължава да инвестира в полза на екологичния градски транспорт.  Предстои още 56 електробуса да бъдат включени в  автопарка на "Бургасбус" за обслужване на градските линии.

 

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6666 Последна промяна: 15:23:29, 29 януари 2021