Бургаските ученици излизат в грипна ваканция през следващата седмица

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 24 Януари 2020
Публикувано от: Радостин Рачев
Бургаските ученици излизат в грипна ваканция през следващата седмица

* Детските градини и ясли ще продължат да работят с режим на "засилен филтър"

 

Бургаските ученици излизат в грипна ваканция през следващата седмица. В момента в община Бургас броят на заболелите от грип през последната седмица е 468, при граница от 458 допустими на база 20 000 души от населението й, а отсъстващите ученици са 24 %. Тези данни бяха обсъдени на заседание на Областния оперативен щаб за борба с ГРИП и ОРЗ.

На основание на процента болни хора и разпространението на сезонната зараза и заповед на Община Бургас е обявена грипна епидемия на територията на общината от 25 до 31 януари. В нея е посочено, че в дните от 27-ми до 31-ви януари се преустановяват учебните занятия във всички бургаски училища.

Противоепидемичните мерки, които ще бъдат взети за снижаване на заболеваемостта са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизациите.

Тази година данните сочат, че грипният вирус обхваща най-много децата между 0 и 14-годишна възраст, в сравнение с 2019-та, когато заболяването засегна най-вече възрастните хора над 65 години. В началото най-голям е бил броят на заболелите деца в Бургас от 0 до 4-годишна възраст, но с влизане в сила на режима "засилен филтър" в детските заведения той значително е намалял за сметка на увеличените заболели в ученическа възраст от 5 до 14 години.

Община Бургас призовава жителите да избягват посещаване на събития от масов характер, а учениците да стоят на топло вкъщи.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6873 Последна промяна: 15:23:29, 29 януари 2021