Чрез кампанията „Нововъведенията и технологията ни предоставят равни възможности" и в общинската администрация се използва „умна писалка"

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 24 Януари 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева
 Чрез кампанията „Нововъведенията и технологията ни предоставят равни възможности" и в общинската администрация се използва „умна писалка"

 Община Бургас вече разполага и активно използва многото на брой приложения на едно малко, но много любопитно и снабдено с голям брой функции устройство. То се нарича "умна писалка"- Smart pen (от англ. ) и е предназначено за хора с двигателни или сетивни нарушения,  за тези със слаба моторика, частично загубено зрение или слух.

 Джаджата комбинира в себе си класическа химикалка, диктофон, компютър. Предназначението му е да улесни максимално събирането и съхранението на информация от ежедневните дела на използващите го служители.

            На пръв поглед устройството по нищо не се различава от класическа химикалка.  То лесно се побира в джоб или чанта. По внимателно вглеждане обаче показва, че на корпуса има малък екран, както и камера до върха на писеца. В същност устройството е комбинирано с микрофон, високоговорител, стерео жак, батерия, памет, интерфейс за зареждане и връзка с компютър.

            Неговата основна функция е да комбинира текстови записка с звукови файлове. По този начин написана буква, цифра или дума се свързва с аудио файл. Създадения файл може да бъде преглеждан от компютър ли прослушван директно от смарт пена. Най- любопитното е, че при поставянето на джаджата върху текстовия запис, свързания с него аудио файл започва да се възпроизвежда. Чрез използването на изкуствен интелект от звуковия файл могат да бъдат извлечени думи, като с кратко форматиране и редактиране се получава текстов запис.

            Разбира се то може да се ползва и като най- обикновен диктофон или химикалка, но това е много малка част от заложенoто А създателите са вградили и много други приложения. Например то работи като електронен калкулатор чрез поставяне на работната глава върху числата, които желаем да съберем. Дори може да се ползва и като музикален инструмент.

            Община Бургас е първата администрация, която успешно внедрява в своята работа подобна технология.

            До седмица в администрацията ще заработи и друго устройство, предназначено да помага слабовиждащи служители и граждани при разчитане на стари документи и извършване на дребни дейности от ежедневието.

            Високотехнологичната придобивка е факт благодарение на кампанията "Нововъведенията и технологията ни предоставят равни възможности". Нейната цел е да повиши информираността на обществото за напредъка на технологиите и тяхното приложение за премахване ефекта от дефицитите по отношение работоспособността на хора с различни увреждания. Чрез, кампанията се насърчава участието на представители на тази уязвима група в обществения живот и особено на пазара на труда и развитието на предприемачеството. Освен че запознава обществото с най- новите решения, кампанията набира и финансови средства за закупуване на такива машини. Те не винаги са достъпни за хората, които имат най- голяма нужда от тях. Понякога цените на подобни технологии е равностойна на стойността на лек автомобил. Затова е много важно да пазим подобни устройства и да подпомагаме тези, които се нуждаят от тях.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2505 Последна промяна: 15:23:29, 29 януари 2021