Примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова гостува на бургаска сцена в четвъртък

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 26 февруари 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова гостува на бургаска сцена в четвъртък
Танцовата гала, която включва букет от класически, модерни, спортни танци и атрактивни акробатични съчетания, ще внесе финес, красота, динамика и настроение в Зала Опера на Бургас - на 27-и февруари, от 19 часа.

Публиката ще има възможност да съпреживее магията на танцовото изкуство,  с изпълненията на примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова и солистите от Бургаската опера-Емил Йорданов, Иванина Иванова, Адриана-Мария Манасиева, Даниел Тичков, Полина Иванова, Стоян Фъртунов.
Прекрасните танцьори от "Дюн", с ръководител Петя Стойкова, ще представят своята нестандартна и въздействаща програма, в която са вплетени философски елементи, предизвикващи размисъл. Взрив от динамика на сцената и зашеметяващи съчетания ще сътворят невероятните акробати от Клуб по спортна акробатика "Нефтохимик 2011", с ръководител Диана Колева. Грациозните двойки от Клуб по спортни танци "Бургас 1975" ще внесат както взривяващ латино привкус в танцовата вечер, така и изискана красота в ритъма на стандартните състезателни танци.
В богатата и разнообразна програма на Танцовата гала ще вземе участие и ансамбълът на балета към Държавна опера - Бургас - като красив нюанс към цялостната естетична картина на вечерта.

В балетната програма са включени фрагменти от балетите: "Баядерка" и "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус, "Лебедово езеро" и "Спящата красавица" от П. И. Чайковски, "Корсар" от Адолф Адам, "Есмералда" от Цезар Пуни.

Само преди дни - на 19-и февруари 2020 г., балетната трупа към Държавна опера - Бургас, с участието и на възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, представиха при голям успех "Баядерка" от Минкус в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Постановката е на Веса Тонова и е отличена с награда "Златна муза" от Сдружение "Асоциация на хореографите в България" за изминалата 2019 г.

Танцовата гала е по идея на Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Държавна опера - Бургас и репетитор на балетния състав.

За идейния създател на Танцовата гала - Галина Калчева:

    Галина Калчева е примабалерина на Държавна опера - Бургас. Ученичка на примабалерината Евгения Кръстева. В репертоара й са ролите на: Жулиета, Жизел, Пахита, Саломе, Пепеляшка, Демна, Констанц, Маша и други. Гастролира във Франция, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Македония и др. Преподавала е класически балет в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, преподавател в Детска балетна школа "Капка". Носител на "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци, дипломант на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура, носител на награда за изключителен принос към развитието на балетното изкуство на Годишните награди за мода и шоубизнес в Бургас. Носител на награда на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1231 Последна промяна: 15:23:30, 29 януари 2021