БСУ подава ръка на Морското училище

Размер на шрифта: A A A Назад
понеделник, 09 март 2020
Публикувано от: Стефан Минчев
БСУ подава ръка на Морското училище

"Желанието ни е да си сътрудничим и да работим заедно", заяви проф. д-р Радостин Долчинков, декан на Центъра по информатика и технически науки /ЦИНТ/ в Бургаския свободен университет по време на среща с ръководството на Морското училище. Директорът Христина Жабова и зам.-директорът кап. Пламен Симеонов посетиха висшето учебно заведение и разгледаха лабораториите на центъра. На срещата присъства и зам.-деканът на ЦИНТ доц. Камен Сейменлийски.

Деканът проф. Долчинков обясни, че университетът вече има опит с Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника и ПГ по електротехника и електроника "Константин Фотинов".

"Обвързваме учениците още от гимназията.Те работят заедно с нашите студенти по различни проекти. Имаме добра база за съвместна дейност", сподели проф. Долчинков.

Деканът изрази увереност, че ученици от Морското училище ще продължат образованието си в БСУ. През новата учебна година в университета се открива магистърска специалност "Проектиране и управление на въздушни и морски дронове", а през учебната 2021 - 2022 г. - "Електрообзавеждане на кораба". Има и много други подходящи специалности за завършилите Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", с които да надградят образованието си, стана ясно на срещата. Сред тях са "Техническа безопасност и противопожарна техника", "Съдебни инженерно-технически експертизи и техническа безопасност", "Техническа безопасност и електротехническа експертиза" и др.

Бургаският свободен университет ще дари на Морското училище нагледни материали, с които да провеждат практическото си обучение. Предстои подписването на договор за сътрудничество.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" стана иновативно училище с решение на Министерския съвет от август 2019 г. От 1 септември гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременна техника, както и за повишаване качеството на образованието.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2579 Последна промяна: 15:23:30, 29 януари 2021