Прозрачен  тетрапод ще допълва модерната визия на Бургас, поставен е пред Конгресния център и ви очаква за снимки

Размер на шрифта: A A A Назад
понеделник, 08 юни 2020
Публикувано от: Анелия Казакова
Прозрачен  тетрапод ще допълва модерната визия на Бургас, поставен е пред Конгресния център и ви очаква за снимки

 

*Фигурата, която се намира на метри от морето обединява артистичност, нестандартно авторско решение, дързост, провокация и символично ще предпазва града и хората му от големите и силни разрушителни вълни

 

Пластиката на "Тетрапод" е последната пета скулптора , създадена по време на  "Симпозиум по скулптура за градска среда", организиран от Община Бургас, през 2019. През миналата година пространството около Конгресния център не беше достъпно, поради ремонтни дейности и монтажът се отложи. Днес скулптурата заема своето място, откъдето ще привлича погледите и усмивките на минувачи и гости.

"Скулптурите в пространството ни карат да се замислим, насищат мястото с послания и се сливат с градската среда. Бургас е морски град и идеята за тетрапод се вписа идеално. Избягах от всички възможни асоциации и изработих само един елемент, ефирен и прозрачен от  поликарбонат ,който в същото време да бъде достатъчно устойчив на силните вълни и морски течения".Това сподели авторът - дизайнерът Красен Троански. Той е главен асистент в Националната художествена академия, в специалност "Дизайн на порцелан и стъкло".

Тетраподът ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града.Съвсем скоро към конструкцията ще бъде монтирано и допълнително осветление.

Арт проектите от Симпозиумът по скулптура за градска среда, Бургас 2019, са избрани от компетентно жури в състав - арх. Веселина Илиева - по това време главен архитект на Община Бургас, проф. Георги Янков - по това време  директор Национална художествена академия - Филиал Бургас,  Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Николай Дубаров - главен художник на Община Бургас, Николай Колязов - член на Съюза на българските художници, сектор скулптура.

Всички проекти отговарят на предварително зададените цели и критерии на симпозиума - да бъдат създадени скулптури, подходящи за поставяне в градска среда, изработени от траен, класически и/или съвременен материал. Да се обогатят обществените пространства в град Бургас. Да се подпомогне творческото общуване и обмена на идеи между творците.

 

Симпозиумът по скулптура за градска среда се организира от Община Бургас.

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2156 Последна промяна: 15:23:31, 29 януари 2021