300 пенсионери получават средства за народни носии на фолклорните състави по нова програма на Община Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 01 юли 2020
Публикувано от: Радостин Рачев
300 пенсионери получават средства за народни носии на фолклорните състави по нова програма на Община Бургас

* Кандидатстването за втората сесия по програма "Активни пенсионери" ще продължи до края на август

 

Близо 300 възрастни хора, членуващи в 13 бургаски пенсионерски клубове, ще получат средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиращата нова програма на Община Бургас - "Активни пенсионери".

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: "Васил Левски" в кв. "Горно Езерово", "Тракийска огърлица" от кв. "Лозово", "Тракиец" в с. Миролюбово, "Иглика" в кв. "Сарафово", "Николай Чудотворец" от ж.к. "Лазур", "Надежда" - кв. "Крайморие", "Вая" в кв. "Долно Езерово", "Миньор" - кв. "Черно море", клуб "Люляк" /Бургас/ - наследници на Малоазийските българи, "Зора", "Освобождение", "Демокрация" в к-с "Меден Рудник" и "Прогрес" в к-с "Славейков".

Това са клубовете, одобрени през първата сесия по програмата, която бе удължена с два месеца, заради пандемията. Веднага след нея стартира и втората сесия, като пенсионерските клубове ще могат да кандидатстват до 31 август. Ръководителите на клубовете трябва да попълнят заявление - образец /прикачено е под статията/, което да подадат в деловодството на Община Бургас преди да изтече крайният срок.

Целта на Община Бургас е чрез програмата да подкрепи творческите прояви на пенсионерските клубове, да гарантира развитието им и да им даде повече възможности за изява.

Програма "Активни пенсионери" ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.

Файлове:

Заявление - образец

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3603 Последна промяна: 15:23:31, 29 януари 2021