Екипът на Домашния патронаж зарадва над 900 потребители по повод празника на социалната услуга

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 1 Септември 2020
Публикувано от: Радостин Рачев
Екипът на Домашния патронаж зарадва над 900 потребители по повод празника на социалната услуга

* ДСП-Бургас стана на 45 години

 

Над 900 потребители на Домашния патронаж в Бургас споделиха 45-годишния рожден ден на социалната услуга. По този повод всички получиха от екипа на услугата специално приготвено празнично меню и персонален подарък.

Домашен социален патронаж е открит на 1 септември 1975 г. на адрес: ул. "Ана Маймункова" № 7, като общинска дейност с капацитет 30 места и персонал от 6 служители. Разносът на храна се е осъществявал с автомобил, предоставен от Община Бургас. Само 2 години по-късно капацитетът на ДСП е 190 места, а потребителите са били разпределени в 2 района, обслужвани с 2 собствени превозни средства с марка "Жук" и "Уаз". През 1982 г. са обслужвани вече 260 потребителя, а сформираните райони са получавали храната от 3 собствени лекотоварни автомобили.

В периода 1993-1995 год. капацитетът на Патронажа нараства на 400 потребителя в 4 района, обезпечени с 3 нови автомобила марка "Шкода". При капацитет 500 места топла храна получават през 2006 г. потребителите на кв. Долно Езерово, с. Рудник, м. с. Черно море, кв. Сарафово, а през 2007 г. се присъединяват и нуждаещите се от кв. Лозово. През 2008 г. вече са включени и жителите на кв. Горно Езерово, с. Маринка и с. Твърдица.

През годините Домашен социален патронаж разширява своята дейност до настоящата 2020 г., когато вече обслужва над 900 възрастни хора и лица с увреждания в 18 населени места - Бургас, Българово, кв. Крайморие, Горно Езерово, Долно Езерово, Лозово, Рудник, Черно море, Банево, Ветрен, Сарафово, с. Миролюбово, Маринка, Твърдица, Братово, Равнец, Извор и Брястовец. Автопаркът на ДСП също е напълно обновен и в настоящия момент разполага с 11  автомобила, с които се разнася топла храна до домовете на потребителите.

И това не е всичко, дейността на Домашен социален патронаж се разширява и вече освен увеличен капацитет, включва и разкриване на нови комплексни услуги - консултации с психолог, грижа от медицински сестри, рехабилитатори и домашни санитари. Бургаският домашен социален партонаж е и единственият в страната, който предлага и домашни посещение от лекари специалисти, мобилни лаборантски услуги и обща поддръжка по домовете.

Управителят на Домашния социален патронаж Бургас - Валентина Станкова поздравява всички бивши и настоящи служители с празничния юбилей!

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3526 Последна промяна: 15:23:32, 29 януари 2021