С уникална камера Община Бургас осигурява достъпна работна среда за хората с увреждания

Вторник, 29 Септември 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева

                Община Бургас спечели и реализира проект за подобряване на достъпна работна среда и равните възможности за професионална реализация на хора с трайни увреждания. В отдел "Стратегическо планиране, дигитализация и устойчиво градско развитие" вече се използва едно уникално решение на пазара на иновативни технологии- камерата Ipevo Ziggi. Устройството е с уникален дизайн, позволяващо единствени  по рода си възможности за конфигурация и гъвкавост, като в същото време е лесно за транспортиране и включване на различни работни места.

                Рамката на камерата се състои от 4 шарнира, което дава възможност за фокусиране върху всякакви обекти от различно разстояние в зависимост от желанието за визуализация на показвания  обект. Не на последно място камерата работи със всички операционни системи през USB интерфейс. Последното е особено важно при защитата на ценна информация и лични данни- при безжична технология кражбата им е много по- лесна.

                Камерата има три основни режима на работа- уеб камера, видео запис и сканиране изработка на документи.

                Първият е много подходящ за администрацията, тъй като голяма част от компютърните конфигурации са настолни и не разполагат с камера и микрофон. В главата на устройството има вграден такъв- по този начин става пълноценно участието на хора с увреждания в работни срещи и уебминари изцяло в дигитална среда.

                Вторият режим- видеозапис се използва при запис на работни срещи, посещения на граждани и контрагенти или просто за предаване на съобщения чрез звук и образ. Например, камерата позволява запис на информационни клипове, споделяни на официалните интернет страници или социалните мрежи. Сензорът на камерата е 4К и позволява запис на видео с честота 60 Hz.

                Третият и може би най- интересен режим е сканирането и превръщането на хартиени документи в електронни. Структурата на камерата е сходна с тези от най- съвременните библиотеки и позволява заснемане на отделни листа от папки или класьори или цели книги, като позволява лесно прелистване. Например при автоматичен режим използващият единствено прелиства страници- вграденият изкуствен интелект върши останалото. Процесът на сканиране има общо 10 режима работа за най- подходящ резултат. Те се допълват от функцията за разпознаване на текст и прочитането му на глас от включения софтуер.

Въпреки че, камерата се използва най- вече за дигитализация, тя успешно служи  и за образователни цели. Това устройство е най- популярно сред учителите, практикуващи онлайн своята професия.

                Проектът  е  част от дългосрочната  кампания на Община Бургас за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания чрез най- подходящите върхови технологии.                  

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2618 Последна промяна: 15:23:32, 29 януари 2021