AIBEST заявиха в Бургас: Продължаваме да растем, можем да компенсираме изоставането в други икономически сектори

Размер на шрифта: A A A Назад
петък, 02 октомври 2020
Публикувано от: Стефан Минчев
AIBEST заявиха в Бургас: Продължаваме да растем, можем да компенсираме изоставането в други икономически сектори

Бургас е домакин на Годишната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която доскоро носеше името Българска аутсорсинг асоциация. Форума откриха г-н Илия Кръстев - председател на УС на браншовата организация, и кметът Димитър Николов. Той се провежда в новия Конгресен център на Бургас.

"20 % на годишна база е средният растеж на българските компании от високотехнологичния сектор. Очакванията са тенденцията да се запази. Наше вътрешно допитване показа, че над 70 % от компаниите имат положителни нагласи за 2021 година, договарят се с нови клиенти. Така че ние можем да помогнем за възстановяване на българската икономика, компенсирайки изоставането в други сектори", заяви в Бургас председателят на УС на AIBEST г-н Илия Кръстев.

Кметът Димитър Николов благодари на ръководството и членовете на браншовата организация за ползотворното партньорство.

"Негов плод са бургаската компютърна гимназия, четири ИТ академии, които предлагат обучение тук, както и откритите офиси на няколко големи компании от сектора", каза кметът Николов.

Той съобщи, че до края на годината още една компания от високотехнологичния сектор ще стъпи с офис и работници в Бургас. Предстои също така дислоцииране на ИТ специалисти от Беларус, които са избрали да живеят и работят тук.

"Индустрията има нужда от локални центрове като Бургас. Смятам, че нашето партньорство тепърва ще се развива и дава плодове. Заедно с кмета ще положим усилия да привлечем и специалисти от други държави. Времето е такова, че дигиталното номадство се превръща в норма. Хората с тази професия вече гледат в какъв град да се установят, не само държавата", допълни Илия Кръстев.

В бургаската конференция днес участват над 200 души. Програмата й включва анализ на сектора на бизнес услугите с висока добавена стойност у нас и прогноза за отражението на глобалната пандемия върху него през 2020 г. Ще бъде начертана посоката за развитие на индустрията.

В събитието участват представители на най-големите технологични компании у нас, местните власти и правителството. Те ще дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.

В рамките на форума ще бъдат връчени и годишните награди на AIBEST. Те ще отличат най-добре представилите се компании в страната, добрите практики в сектора, проактивността на местните власти и взаимовръзките между участниците в цялата бизнес екосистема, които допринасят за нейното развитие. Наградите ще бъдат връчени в 7 категории - "Работодател на годината", "ИТ (аутсорсинг) компания на годината", "Най-добра компания за аутсорсинг на бизнес процеси", "Иновация на годината", "Проект на годината", "Най-социално отговорна компания" и "Най-добра стратегия за устойчивост на бизнеса във време на криза".

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3565 Последна промяна: 15:23:32, 29 януари 2021