Бургаски художници откриват изложба в памет на големия майстор - печатар Георги Велков

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 21 октомври 2020
Публикувано от: Анелия Казакова
Бургаски художници откриват изложба в памет на големия майстор - печатар Георги Велков

 

"Графични срещи край морето" е името на художествения проект, който събира в екип петима бургаски художници: Добрин Вътев, доц. Димо Колибаров, Георги Петков, проф. Светозар Бенчев и Кръстьо Тодоров. Експозицията ще бъде подредена в зала "Ал.Г.Коджакафалията" на КЦ "Морско казино" и открита за разглеждане от 18.00 часа на 22 октомври /четвъртък/. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас по програма за съфинансиране на културни проекти.

Всеки един от бурагските майстори ще представи по два графични листа. Колекцията от десет графики ще бъде свидетелство за доброто партньорство между Дружество на художниците - Бургас и Национална художествена академия - филиал Бургас. Експозицията се посвещава на големия бургаски майстор-печатар Георги Велков /1947-2020/, последният ундрукер, един от най-добрите майстори  в занаята. Той работи 30 години тази уникална графична технология - литография в Графична база "Тодор Атанасов" в Бургас.

"Всички, които познаваха бай Георги, със сигурност ще го помнят като човек с голямо сърце и усмивка. Изключителен професионалист, печатал изкуството на най-големите творци в България. Нека е вечна паметта му" коментира Добрин Вътев, който е основен двигател на проекта.

Проектът "Графични срещи край морето" показва сътрудничеството между две от най-значимите и мащабни организации в регионален и национален мащаб, добрите практики в създаването на изящни произведения, представянето пред публика и педагогическите процеси в работата със студентите.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2335 Последна промяна: 15:23:32, 29 януари 2021