Още 1600 пенсионери ще получат средства от Община Бургас за фолклорни носии и художествена самодейност

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 21 октомври 2020
Публикувано от: Радостин Рачев
Още 1600 пенсионери ще получат средства от Община Бургас за фолклорни носии и художествена самодейност

* До момента от двата транша на новата общинска програма "Активни пенсионери" общо 2400 пенсионери

 

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиралата тази година нова общинска програма - "Активни пенсионери", която е по идея на кмета Димитър Николов.

Целта на програмата е да подкрепи активността, творческите прояви и самодейност на бургаските пенсионерски клубове, за да гарантира развитието им и да им предостави повече възможности за изява.

С това одобрените общо клубове в града стават 36, тъй като през лятото бяха одобрените първите 13 клуба след проведената първа сесия на програмата.

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: сдружение "Българска асоциация на пенсионерите обединени" - Бургас, "Четирилистна детелина" в кв. Ветрен, сдружение "Учители и приятели по дух", клуб "Тодор Първанов" в Българово, "Златна есен" в с. Извор, ККП "Златна есен" в к-с "Меден рудник", "Морски звуци", "Чайка", ККП "Люляците" в с. Брястовец, "Зорница", "Приятели", "Изгрев", "Тракия" в с. Братово, "Никола Станчев" в с. Твърдица, "Три сестри" в кв. Банево, "Георги Димитров" в к-с "Братя Миладинови", "Детелина", "Кунка Драгоева", "Любен Каравелов", Пенсионерски клуб в с. Равнец, "Оптимист", Морски клуб "Маяк" и клуб "Тракия" в кв. Долно Езерово.

От тях единствено пенсионерски клуб "Златна есен" в с. Извор ще ползва средствата от програмата за поемане на транспортни разходи, свързани с дейността на фолклорния състав. Всички останали - 22 клубове ще подменят народните носии, с които концертират фолклорните им състави.

Програма "Активни пенсионери" ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2621 Последна промяна: 15:23:32, 29 януари 2021