След 20 години в бившето кино „Смирненски“ отново ще има прожекции! CineLibri – Бургас започва днес

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 22 Октомври 2020
Публикувано от: Димитър Шишманов
След 20 години в бившето кино „Смирненски“ отново ще има прожекции! CineLibri – Бургас започва днес

Броени часове ни делят от старта на международния кино-литературен фестивал "Синелибри" в Бургас. Тази година той се провежда под мотото "Възпитание на чувствата" в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Изданието в нашия град започва на 22 октомври с последния филм на Роман Полански "Офицер и шпионин", брилянтна адаптация по историческия трилър на Робърт Харис за аферата "Драйфус", и ще продължи до 1 ноември, когато режисьорът Матео Гароне ще ни поднесе свежа и оригинална интерпретация на вечната приказка "Пинокио", прославила автора си Карло Колоди.

Домакин на прожекциите е клуб "Модерен театър", помещаващ се в единствената запазена сграда на кино в Бургас - сградата на бившето кино "Смирненски" (ул. "Милин камък" №1). Специално за киноманите през целия период на фестивала домакините правят 30% отстъпка от редовните цени в менюто. За повече информация: https://m.facebook.com/moderenteatar/ .

Синелибри Бургас обхваща 11 блестящи филмови премиери, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма. Част от тях ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ (https://neterra.tv/festival/cinelibri).

На 26 октомври жителите и гостите на Бургас може да видят семейната драма "Връзки" на режисьора Даниеле Лукети, спрягана като европейска версия на "Брачна история" (реж. Ноа Баумбах). Емоционално наситената адаптация по романа на известния италиански писател Доменико Старноне откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция. В програмата е и новият филм на френския режисьор Франсоа Озон, който владее изкуството на провокацията до съвършенство. "Лято 85" е блестящо разгърната младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване. Прожекцията в Бургас е на 31 октомври и ще бъде предшествана от среща представяне на филма с участието на Николай Йорданов, киновед, автор на книгата "Не казвай на мама", дала идеята за едноименния късометражен филм от конкурсната програма.

Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция "Берлин Александерплац" на Бурхан Курбани - екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, зрелищният психологически трилър "Заливът на тишината" с Олга Куриленко и Клаес Банги ексцентричната криминална комедия "Кръстницата" с френската кинозвезда Изабел Юпер. Програмата на "Синелибри" Бургас ще предложи на зрителите и прелестния любовен романс - "Една русалка в Париж", в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на "Нарцис и Голдмунд" от Херман Хесе. Роман, който се оценява като литературен триумф,  "най-задълбочената и хубава книга" на Хесе, същински шедьовър на модерната европейска класика. А "Крадецът на дните" на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино.

Всички прожекции и съпътстващи събития на живо ще се състоят при строго съблюдаване на здравните мерки. Билети за залата на клуб "Модерен театър" се продават на касата на Билетен център "Часовника" на ул. "Александровска" от 10:00 - 18:00 ч. (без събота и неделя). За информация: тел. 0894 898 098.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/356992882278273/

Синелибри Бургас 2020 се реализира с подкрепата на Община Бургас, с партньорството на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE DolceGusto, SeeWines, Kaufland, Avène и Storytel.

 

Официален уебсайт на фестивала: www.cinelibri.com

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2611 Последна промяна: 15:23:32, 29 януари 2021