До 2013 г. правят още 20 км. велоалеи в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 19 Април 2011
Публикувано от: Стефан Минчев
До 2013 г. правят още 20 км. велоалеи в Бургас

Първият любителски веломаратон - обиколка на България, който има за цел популяризиране на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места, мина през Бургас.

Ентусиастите, участващи в него, бяха посрещнати пред сградата на Общината от зам.-кмета Йорданка Ананиева и директора на дирекия "Евроинтеграция" Руска Бояджиева.

Основна цел на веломаратона "Безопасно колоездене" е популяризиране на инициативата за създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на Република България - "EuroVelo", изграждането на нови и поддръжката на вече изградени велоалеи, велопътеки и сектори за колоездене в страната.

Йорданка Ананиева пожела успех на организаторите от Фондация "Фактор" и хората, които ги подкрепят. Тя им разказа за собствения принос на Община Бургас към популяризирането на велосипеда като транспортно средство. Част от спечеления проект "Интегриран градски транспорт", чието изпълнение започна, е изграждането на 20 км. нови велоалеи в Бургас. Това ще се случи до 2013 г. Отделно Община Бургас строи нови велоалеи със собствени средства. За младежите пък беше направен байк парк.

Веломаратонът "Безопасно колоездене" започна в София на 2 април 2011 г. и ще завърши на 4 май 2011 отново в София. Участниците стартират всеки ден от различно населено място. За времето на колоездачната обиколка те ще карат 2500 км., преминавайки през 33 града, 28 от които са областни центрове.

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 8559 Последна промяна: 10:53:52, 19 април 2011