Казахме си с Токио „Здравейте” - „Коничиуа” очи в очи

Сряда, 7 Декември 2011
Публикувано от: Стефан Минчев
Бургас и Токио

В Бургас бе открита нова конферентна зала на Лабораторията по математична химия към Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", оборудвана с най-съвременна техника. По покана на ръководителя на научното звено - проф. Ованес Мекенян, гост на събитието беше кметът Димитър Николов, на когото беше предоставена възможността да говори чрез пряка видео връзка с водещи японски учени. Те работят в Националния институт по оценка на технологиите, базиран в Токио, и ползват софтуерните продукти за молекулно моделиране, които се изготвят в Бургас.

"Нашата лаборатория е водеща в света. Но тя нямаше да съществува и 1 ден, ако разчиташе да я издържат държавата и университета. Ние се самофинансираме и съумяваме да задържим тук добрите български специалисти, защото им предлагаме същите условия и заплати, каквито биха получавали в чужбина", каза професор Мекенян.

"Заради успехи като вашите се гордея, че съм кмет на Бургас", отговори Димитър Николов, който обеща подкрепа за организирането на международна научна конференция, домакин на която ще е Лабораторията по математична химия. Тя ще се проведе през април 2012 г.

На днешното откриване присъстваха още ректорът на Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" - проф. Петко Петков, преподаватели и студенти от учебното заведение.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 7991 Последна промяна: 09:46:59, 08 декември 2011