БУРГАС ОТБЕЛЯЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 7 Април 2022
Публикувано от: Мария Даскалова
БУРГАС ОТБЕЛЯЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

 

С различни събития бургаски училища се включиха в отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

Начало на кампанията дадоха учениците от ГНЕ „Гьоте“. Презентации по темата направиха възпитаниците на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и ГЧЕ „Г. С. Раковски“. Учениците от двете гимназии проведоха и викторина, последвана от анкета, след което изработиха информационно табло.

В Професионалната гимназия по морско корабоплаване и рибарство учениците рецитираха стихотворението „Жълтата гостенка“ на Христо Смирненски. Там бе извършено и измерване на обема не белия дроб на желаещи ученици.

В кв. „Победа“ пред читалището се проведе информационна кампания, посветена на борбата с туберкулозата. По време на нея здравните медиатори и медицински специалисти направиха демонстрация с измерване обема на белия дроб, разясниха на жителите рисковите фактори за заразяване с туберкулоза, какви действия трябва да предприемат при съмнения от заразяване, когато имат болен близък и как да се предпазват. На кампанията присъстваха представители на РЗИ – Бургас. Тя е организирана в изпълнение на Проект BG05M9OP001-2.056-0010-C01“Интегриран проект за осигуряване на социално икономическа интеграция на уязвими групи в община Бургас“ Дейност 7 „Повишаване на здравната култура“.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано. Отбелязването на Световния ден за борба със заболяването има за цел да се обединят усилията на професионалната общност и на цялото общество за ограничаване на туберкулозата чрез осведоменост за специфичните рискови фактори и необходимостта от профилактика, ранна диагностика и адекватно лечение.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 548 Последна промяна: 15:46:45, 07 април 2022