НАРОДНО ЧИТАЛАИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1940", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Любен Каравелов 1940" 

ул. "Цар Калоян" № 24 - chitalishte_lk@abv.bg
Величка Колева - 056 - 844-469
chitalishte_lk@abv.bg
понеделник - петък - 9:00 до 17:30 часа    

На 18.02.1940 г. Щерю Тодинов, Димитър Добрев, Елена Сидерова, Маринка Градева и др., по искане на хора от квартала до Старата гара, подават молба до Община Бургас да се разреши откриване на читалище. На 3 март с.г. се поставя началото на новото читалище, на което дават името на Любен Каравелов, като го свързват с това, че учредителното събрание се провежда в една от стаите на едноименното училище. Жители на квартала даряват парични суми и 300 книги, с които се поставя началото на библиотечния фонд.

През годините читалището развива богата и разнообразна художествено-творческа, образователна и културна дейност. Тук още през 1957 г. се създава езикова детска градина за изучаване на руски, немски и френски език, която продължава съществуването си до 2002 г. Читалищните членове и децата имат възможност да посещават езикови курсове, кръжоци по фотография, художествено слово, изобразително изкуство и литературен клуб. С голяма популярност се ползват Театърът на приказката, школата по графика, дуо "Матич" - състав за илюзии, кръжокът по композиране.

Към настоящия момент наличният библиотечен фонд наброява 47 800 бр. библ. единици, в читалнята на разположение са 12 периодични издания. Библиотеката предлага на своите ползватели компютърни и копирни услуги, интернет достъп, сканиране и ламиниране. Читалището е организатор на традиционни културни прояви: Международния литературен конкурс "Изкуство против дрогата", вечерта на славянската литература "Свято слово", в която са участвали автори от Русия, Македония, Полша, Хърватска, Сърбия, Поетично кафене, посветено на Международния ден на поезията и др.

Към читалището от 1991 г. съществува ФФ "Тракийче", носител на десетки награди от регионални и национални конкурси и фестивали: "Орфеево изворче", Копривщица, Божура, "Радост на брега" и др. Формацията е отличена с плакет "Св.Николай Чудотворец" от Община Бургас. Основател на състава е видният бургаски педагог Нина Матева, а към настоящия момент художествен ръководител е Пенка Петрова.

Литературно студио "Митични птици" е създадено през 1993 г. от Роза Боянова - поетеса и арт педагог.Стиховете, сътворени от младите хора в Студиото, са познати в страните на Европа, в САЩ и Япония. Студиото е издало вече 16 книги - сборници и дебютни книги на своите членове, носители на десетки национални и международни награди. Негов кръстник е известният български поет Любомир Левчев.

Групата за стари градски и шлагерни песни "Морски бриз" се създава през 2007 г. Носител е на призови места от национални конкурси в Пловдив/2008, 2009 г./ Нейни ръководители са Хачо Сърабян, Ани Маркова, Емануил Арнаудов. В читалището работи и музикална школа с класове по пиано и китара - преподаватели Ангелина Попова и Яким Якимов.

 

Читалище

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ИЗГРЕВ 1909", ГР.БУРГАС

Народно читалище

Народно читалище  "Изгрев 1909"

ж.к. "Изгрев", до бл. 72
секретар Кристина Атанасова
056  860 889; 0888 910 169
chitalishte_izgrev@abv.bg
Работно време
понеделник - петък
9:00-12:30  13:00-17:30  

Народно читалище "Изгрев 1909" е основано през 1909 година и е приемник на читалище "Пробуда" с. Атанасово. Учредителите са будни, образовани и културни хора. Поколения са свързани с театралната трупа, спортните отбори, танцовия състав, музикалната и езиковата школа. Носител е на орден "Кирил и Методий" I-ва степен.

Днес читалище "Изгрев 1909" осъществява дейност на територията на жилищните к-си "Изгрев и "Зорница" с население около 40 000 души. Читалището удовлетворява потребностите на местната общност. Изпълнява и културно просветни задачи, възложени от Община Бургас. Ритмичното обновяване на библиотечните колекции дава възможност за пълноценен културен диалог. Всички библиотечни процеси са автоматизирани. Библиотека "Изгрев 1909" е целева по програма "Глобални библиотеки - България".

• Мисия:

Да съхрани добрата традиция в условията на урбанизация, за да утвърди един голям жилищен район на Бургас като динамично социално и културно пространство със своя духовна идентичност. Да сближава и активира семействата, домакинствата и институциите на територията на жилищния район, индиректно и деликатно да влияе на общността да променя облика на жизнената си среда. Да съдейства за подобряване качеството на живот чрез равен и свободен достъп до информация и услуги.

• Дейности:

1/ Образователна в четири основни направления: "Краезнание", "Време за четене", "Природа и човек", "Здравословен начин на живот"

2/ Културно - развлекателна. Организира и провежда концерти, празници и тържества по различни поводи.

3/ Библиотечно-информационна.

Библиотека. Библиотечен фонд - 37 500 тома, чуждоезикова сбирка- английски, немски и руски език около 1500 тома.

Компютърен център- пространство за информация, култура, общуване и услуги.

Вокално-театрална студия "Изгрев"

Студията предлага: Детска вокална група "ИзгревЧет@" и индивидуално обучение.

Приемат се и се обучават деца на възраст от 5 до 18 години. Записването се осъществява чрез предварително прослушване. Сценичните прояви включват вокални изпълнения, театрални етюди и танци.

През 2019 г. по повод юбилея на читалището композиторът Стефан Диомов написа за Детска вокална група "ИзгревЧет@" песента "Моят град".

Училище за родители "Тийн зона" - поредица от пет уъркшопа на година с родители и психолози. Включва и лекции, интерактивни упражнения, дискусии.

Визитна картичка на читалище "Изгрев 1909" са и ежегодните събития:

"Изгрев парк фест" е празник на децата творци от читалищата на Община Бургас. С мотото "Разлюлей парка" децата от школите, кръжоците и съставите на читалищата превръщат сцената в парка в креативно арт пространство.

"Изгрев парк чете" е лятно предизвикателство, което превръща парк "Изгрев" в зелена библиотека и привлича нова читателска аудитория.

"Четем заедно една книга" е част от световния модел "Оne Сity, one Вook" и има за цел да насърчава четенето като вид комуникация, която сближава.

"Децата и мартениците" е кампания, която обединява около една кауза читалището, Детски отдел на РБ "П.Яворов", пет училища и пет детски градини в района с над 300 участници от различни възрасти.

"Воден отпечатък" е инициатива за екологична информираност и култура. Осъществява се по повод 22 март Световен ден на водата с подкрепата на "Победа" ООД, Общинско предприятие "Туризъм" - Бургас и РИОСВ.

"Картичка от морето" е съвместен проект с регионалните библиотеки в страната, който има за цел да провокира мисълта на децата за бъдещето на уникалната екосистема Черно море. С подкрепата на ОП "Туризъм" Бургас.

В организацията и реализацията на ежегодните събития се включват доброволци от различни възрасти.

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ 1983", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

8000 Бургас
НЧ "Пенчо Славейков 1983" 
к-с "Славейков", бл. 55, вх. В-Г
Тодорка Симеонова - 056/86-09-02 
slaveikov.4it_bs@abv.bg
понеделник - петък - 9:00 -17:00 часа    

Народно читалище "Пенчо Славейков 1983"- Бургас функционира на територията на комплекс "Славейков".Приоритетна дейност е библиотечната.

Книжният фонд е над 33 000 библиотечни документи; средногодишно постоянните читатели са около 1000, посещенията 11 000; раздадената литература - 29 000 тома.Половината от читателите са на младежка възраст.Връзката на читалището с учебните заведения на територията на комплекса е традиционно добра и дава положителни резултати в областта на образованието и творческите изяви на ученици и студенти.

Читалището подпомага развитието на любителското творчество,организира концерти, изложби, срещи с творци и дейци на културата, отбелязва дати и годишнини на събития и личности от историческия и културен календар. Работи се по дългосрочен проект "Будители".С решение на настоятелството носители на наградата "Будители" са личности с принос в развитието на читалището като Ваньо Вълчев, Борис Бухчев, Желязко Тойчев, Иван Крачолов, Никола Странджански, Величка Сейменлийска. Наградата е плакет с образа на Пенчо Славейков, дело на скулптора Ненчо Русев.

Към Министерството на културата читалището е спечелило 7 проекта за 
обновяване и обогатяване на библиотечния фонд с нова литература, 3 проекта за частични ремонти и 1 за компютърна техника.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1937", ГР.БУРГАС

НЧ "Христо Ботев 1937"
кв. "Победа"
ул. "Кубрат" №7
Атанаска Желязова
0893 049 100
hr.b_pobeda@abv.bg
понеделник - петък - 8:00 -16:00 часа

НЧ "Христо Ботев" е учредено през 1937 година като традиционен културно - просветен център с основни цели:

• Развитие и обогатяване на културния живот
• Запазване на обичаите и традициите,
• Разширяване знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството, културата.
• Интеграция и социализация на подрастващите
• За постигане на тези цели читалището извършва следните дейности:
• Поддържа и развива публична библиотека с над 3000 библиотечни единици, читалня, интернет, допълнителни услуги - копирни, компютърни, принтерни, ламиниране и др.
• Развива любителското творчество чрез:
• Вокална група "Песъчинки" , основана през 1998 год. Децата са участвали в много концерти и конкурси, отличени са с награди и с грамоти.
• Приложен кръжок "Фантазия" -основан през 2005 год. В неговата дейност е заложено изучаването на народното творчество, където малките приложници показват соята фантазия и умение. Те печелят награди и активно продължават да участват в конкурси.

Читалището има разнообразна културна програма, в която са залегнали утвърдени празници- Ден на самодееца, "Шарени вълшебства", Банго Васил, Курбан байрям, Рамазан байрям, международен ден на ромите, международен ден на Детето, Деня на Бургас, бележити дати и събития.

НЧ "Христо Ботев 1937" реализира част от културната си програма със съдействието на Община Бургас. Разбира се, че това не е достатъчно, но е предизвикателство за развитието на читалището през следващите години.

НЧ "Христо Ботев 1937" се намира в квартал "Победа" - район с население от различни етноси - българи, роми, турци, украинци и др. Може да се каже, че сме пример за етническа толерантност. По- голяма част от населението е безработно и с ниска грамотност. Невъзможността му да се справя само насочва читалището да разработва и внедрява допълнителни услуги на населението като попълване на молби, бланки и др. Техническата база е напълно обновена.

През 2005 год. НЧ "Христо Ботев 1937" печели два проекта - единият - малки проекти към Областна управа за ремонт и другият - към НСЕДВ - за провеждане на Международния ден на ромите.

През 2007 година читалището навърши 70 години. То създава партньорства с правителствени и неправителствени организации и е отворено за нови иновационни програми и идеи. Независимо от трудностите, които среща държавата, НЧ "Христо Ботев 1937" продължава да работи в посока интеграцията и социализацията на родители и деца.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ 1985", ГР.БУРГАС

ЧИТАЛИЩЕ

8011 Бургас
НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985"
к-с " Меден рудник" , бл. 425 /партер/
Веселина Николова - Секретар
Тел. (056) 852-276
http://www.chitalishte-km.org/
chitalishte_km@abv.bg
Работно време: 08:30 до 18,00 ч - от понеделник до петък    

Читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" се намира в комплекс "Меден рудник". Създадено е през 1985 година. Основните му дейности са в унисон с потребностите на общността и се развиват в четири посоки: библиотечно - информационна, обучения, културни събития и прояви, услуги.

"Св. св. Кирил и Методий" е второто в страната читалище, което от 2003 година предлага на хората със зрителни увреждания равен достъп до информация чрез съвременните технологии. Към компютрите за ползватели в библиотеката, обновени по програма "Глоб@лни библиотеки"на Бил и Мелинда Гейтс, е инсталиран и специален т.н. четящ софтуер Jaws. 
Към момента в читалището работят:

  • Библиотека, която е автоматизирана, с фонд 26000 тома на традиционни и електронни носители.
  • Литературно студио "Златни перца" с арт- педагог поетесата Калина Тельянова - занимания с литературно творчество за развиване мисленето на децата и създаване вкус към литературата
  • Арт - школа - групови занимания по декоративно изкуство за деца и възрастни
  • Музикална школа - клас пиано - индивидуално обучение по солфеж и пиано
  • Вокална група за руски песни и романси - за любителите на хубавата руска песен с ръководител Евгения Савова
  • Курсова за деца и възрастни : интерактивно обучение по английски език, начални компютърни умения за възрастни

Разработени са различни летни програми, които дават възможност за полезно използване на лятната ваканция, като заедно с това подготвят децата за по- задълбочени занимания през учебната година : ДЕТСКА ГРАДИНА С ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ЛЕТЕН КУРС ПО АНГ. ЕЗИК И ЛЯТНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА 1-ви и 2 -ри клас "ПРИКАЗНИ ИСТОРИИ".
През летните месеци за всички деца, които искат различно преживяване на ваканцията, читалището предлага почасови занимания с изкуства - рисуване, рисуване с природни материали и восък, музика и караоке, драматизация в лятната академия на изкуствата. 
Организират се множество културни събития. Визитните картички на читалището са: Национален литературен конкурс "Море", ежегодната изложба на гоблени "Цветно вълшебство", а от 2012 година - фестивалът "Шарено котле - култура и традиции на местните общности". 
Културният календар на НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985" -Бургас обхваща и различни прояви като празнични концерти с базари на открито за Великден, Никулден, Деня на детето, Коледа и др. през цялата година, които радват жителите на най- големия жилищен комплекс в града. 
Читалището е член на Съюза на народните читалища, Асоциация "Съвременни читалища" и Платформа АГОРА.

 

 

ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АНГЕЛ ДИМИТРОВ 1929", КВ.САРАФОВО

НЧ "Ангел Димитров 1929"
кв. Сарафово
ул. "Брацигово"№14
Желязка Маркова
0895 506-214
ncad1929@abv.bg
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа

През есента на 1929 година неколцина младежи от Сарафово с активното съдействие на учителя Георги Казаков основават читалище "Ламбо Мърдев".

Патронът на читалището е учителят от с. Булкарьой, околия Кишан в Турция.

През 1913 год. той е убит от турците, при прогонването на сарафовци от Одринска Тракия.
До 1963 год. читалището се помещава на различни места - в стара кирпичена сграда, в дюкян, в бръснарница и др. Първи библиотекар е Георги Казаков.
В началото на ноември тържествено е открита новата сграда. Оттогава до сега читалището носи името Ангел Димитров.

Разнообразна е дейността на НЧ "Ангел Димитров 1929" през изминалите години - създадени са детски музикални школи по акордеон, китара, пиано и цигулка, сформиран е театрален състав за възрастни, детски куклено- театрален състав, фолклорни формации в две възрастови категории. В читалището има обособени школи по изобразително и приложно изкуство. Тук се организират срещи с писатели и културни дейци от София, изложби на бургаски художници, изложба на гоблени, инициират се конкурси "Градините на Сарафово" и др.

През изминалите години самодейните състави при читалището са носители на златни и сребърни медали, грамоти, отличия и др.

2003 год.със съдействието на ръководството на читалището. Т. Мишев издаде книгата "Историята на Сарафово".

През последните три години НЧ "Ангел Димитров 1929", съвместно с туроператорска фирма провежда международен творчески фестивал "Морски бриз"с участието на български и украински състави. Към него са сформирани фолклорна група "Ружа" с ръководител Милка Андреева и коледарска група.

Библиотеката при читалището притежава 15459 бр. библиотечни материали. През последните години читателите са между 350-380 бр.
От 2005 год. тук работи интернет клуб, който задоволява нуждите както на жителите на Сарафово, така и на летовниците от страната и чужбина.

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

Читалище

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВЪЗРАЖДАНЕ" - С.РУДНИК

ЧИТАЛИЩЕ

Читалище

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929" - С.РАВНЕЦ

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Пробуда 1929", с. Равнец 
ул. "Девети септември" №40
Сийка Атанасова - 0889-44-65-69
probuda_1929@abv.bg
понеделник-петък - 9:30-18:30    

НЧ "Пробуда 1929", с. Равнец е създадено през 1929 год. от будни младежи и техният учител. Библиотеката се е помещавала в един шкаф в училището. През 1962 год. читалището и библиотеката се местят в новопостроената сграда в центъра на селото, където се намират и до сега.

През годините към читалището са функционирали танцов състав за деца и възрастни, театър на приказката и театър за възрастни. Многобройни и разнообразни са наградите, дипломите и грамотите. Сред тях се открояват орден "Св. св. Кирил и Методий" от 1958 год.от 1980 -1984 год.-награди за най- добра читалищна дейност и др.

Основната цел на читалището е да се съхранят традициите и фолклора, те да бъдат пазени и възобновени. Желанието на работещите в него е, следвайки определените цели, да ангажира емоционално по- широк кръг участници и чрез дейността му да получават възможност за пълноценно осмисляне на свободното време.

Днес НЧ "Пробуда 1929" е единственият културен център на територията на селото. Основните му дейности се развиват в три приоритети области: библиотечно -информационна, културно - образователна и любителско художествено творчество.

БИБЛИОТЕЧНО -ИНФОРМАЦИОННА:

Библиотеката към читалището разполага с приблизително 12000 библиотечни единици. Броят на читателите е около 200 души.

КУЛТУРНО- ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ:

*Изнасят се беседи, лектории, екскурзии в библиотеката за начинаещи читатели, обучение за използване на различни справочни издания и умения за информационно търсене. 
* Тематични вечери и викторини, посветени на бележити дати, събития, годишнини
* Срещи - разговори с писатели и видни личности
* Представяне на книги и литературни четения
* Семинари, школи, кръжоци
* Изложби и конкурси на различна тематика
* Детски празненства
* Празнични концерти - по случай 24 май, Деня на детето, Коледа, празника на селото и др.
* Възстановяване на народните обичаи Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, лазаруване, коледуване и др.

ЛЮБИТЕЛСКО- ХУДОЖЕСТВЕНО - ТВОРЧЕСТВО:

Фолклорното богатство на едни народ е час от неговото битие, идентификация и самобитност. В съвременното общество фолклорът изпълнява ролята на генератор на националното самочувствие и принадлежност. Основната цел, която си поставя читалището, е съхраняването на българските обичаи и песенен фолклор и достигането им до по-голямата част от младите хора. За тази цел към него функционират:

*Група за автентичен фолклор, която възстановява обичаите Трифон Зарезан, лазаруване, коледуване и др.
*Танцов състав "Бял равнец"
*Детска певческа група "Деница"
*Детски ромски състав "Йълдъзлар"
*Арт клуб "Патиланци"
*Клуб "Приятели на книгата"
*Детски танцов състав "Мечта"

Всички формации успешно развиват интересите и способностите си и получават възможност да се изявяват на празници, конкурси, фестивали и др. мероприятия, където винаги заемат челно място.

Някои от наградите през последните години са на Арт клуб "Патиланци"от Четвърти национален конкурс за детско творчество "Кукери" - в Българово, Поощрителна награда на Теодора Атанасова /солист/ на конкурса в Карнобат "С песните на Стайка Гьокова"-2011 год.

Награда за най- млад изпълнител на Николай Николаев на конкурсите в Карнобат "С песните на Стайка Гьокова" - 2011", "На мегдана" - Камено -2012 год., от събора в Граматиково -2011 и др.

ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1931" - С.ТВЪРДИЦА

ЧИТАЛИЩЕ

ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА 1928", С.БРЯСТОВЕЦ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929", С.ИЗВОР

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

 

НЧ "Пробуда 1929"
с. Извор, общ. Бургас
Василка Борсукова
kmetstvo.izvor@abv.bg
05917-73-14/0899-894-034
понеделник-петък - 9:30 -18:30

Народно читалище "Пробуда 1929",с. Извор, общ. Бургас е създадено през 1929 год. от будни хора, които са се занимавали с духовна дейност. Целите на читалището са да задоволява потребностите на местното население, свързани с развитието и обогатяването на културния живот в населеното място, запазване на обичаите и традициите.За тяхното постигане се извършват различни дейности като организиране на празненства, концерти, събори, чествания на бележити дати и др.

Библиотеката при читалището наброява 7800 тома литература, а посетителите са около 1000 годишно.

Към НЧ има сформирани 3 бр. състави - два временни и един постоянен.
Група от около 10 момичета участват всяка година в обичая лазаруване, във великденските тържества и други мероприятия на читалището.

Около десетина младежи по време на зимните празници изпълняват ритуала коледуване и кукеруване.

Постоянно действащата група към читалището е формацията за автентичен фолклор.Тя наброява около 14 жени в пенсионна възраст. Те участват на събори, фестивали в региона и др. области в страната. Жените са се представили на националния фолклорен събор Божура - Средец, в Бургас - по повод Деня на любителското творчество и др.Те са награждавани с грамоти, медали и др. отличия.

 

НЧ

download in pdf visits: 59050 last update: 10:53:22, 05 February 2020