Общината с инициатива за извозване на едрогабаритните отпадъци, задръстващи Бургас

Thursday, 24 July 2008
Posted by: Димитринка Костадинова
Общината с инициатива за извозване на едрогабаритните отпадъци, задръстващи Бургас

Община Бургас поставя началото на инициатива за извозване на едрогабаритните отпадъци, които задръстват града и представляват неприятна гледка.

Лятото е сезон за ремонти и на много места край контейнерите за смет са наизникнали купчини от стари мебели и амортизирани електроуреди.

"Едрогабаритни" са битовите отпадъци, които поради своите размери или тегло не могат да се поставят в съдовете за смет или създават затруднения при товаренето им. Към тях се отнасят: излезли от употреба мебели, печки, хладилници, перални, телевизори и др. В поредната инициатива на общинската администрация за почистване на града ще бъдат използвани допълнително машини, време и труд. Изготвен е специален график за извозването на струпаните вехтории.

Община Бургас и фирма за почистване "Титан" призовават гражданите да се включат активно и съвестно в инициативата, като изнасят своите едрогабаритни отпадъци и ги поставят до съдовете за боклук съгласно посочения по-долу график:


Г Р А Ф И К

ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА ЕДРОГАБАРИТНИ ОТПАДЪЦИ

Бургас:

  1. “Централна градска част“ и к-с “Възраждане” – всяка първа събота и неделя на месеца.
  2. К-с “Братя Миладинови” и к-с ”Лазур”– всяка втора събота и неделя на месеца.
  3. К-с ”Славейков”, к-с ”Изгрев” и к-с “Зорница “ – всяка трета събота и неделя на месеца.
  4. К-с ”Меден рудник”, кв. ”Акации” и кв. ”Победа” – всяка четвърта събота и неделя на месеца.


Квартали и съставни селища:

  1. Кв. Сарафово, с. Рудник, м.с. Черно море с. Ветрен, вил. з. ”Мин.бани”, с. Банево, с. Изворище, с. Брястовец, с.Миролюбово, с. Драганово, гр. Българово – всяка втора събота и неделя
  2. Кв. Лозово, кв. Долно езерово, кв. Горно езерово, кв. Крайморие, с. Равнец, м.с. Върли бряг, с. Твърдица, с.Маринка, с. Димчево – всяка трета събота и неделя.

В случай, че е пропусната датата за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци за съответния район, гражданите могат да ги изнесат до контейнерите в следващия по график район.

Изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци извън определения график представлява нарушение на чл. 5, т. 4 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане чистотата на територията на Община Бургас и се наказва с глоба до 5000 лв.

Инициативата за извозване на едрогабаритните отпадъци вече се изпълнява и няма фиксиран краен срок. Общинската администрация е амбицирана да работи по този модел, докато всички бургазлии се научат да си изхвърлят отпадъците, където трябва.

Download as PDFDownload as PDF Views: 5964 Last changed: 05:00:00, 24 July 2008