България със 72 купи от Световното по математика, едната – златна

петък, 05 юли 2013
Публикувано от: Анелия Казакова
снимка от събитието

*Най-добри математици  в света станаха състезателите от Филипините и Хонг Конг

 

 

Златна купа за България, на провелото се в Бургас Световно състезание по математика - BIMC`2013, донесе 12 - годишният Иван Иванов - ученик в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори са още - 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди "мерит" /награди, връчвани за четвърто място/.

Най-добрият математически резултат е присъден на филипинеца Джингър Чонг при малките във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат при големите в трета възрастова група.

Наградите раздадени според индивидуалното класиране са 40 златни медала, 86 сребърни, 100 бронзови и 83 "мерит" награди. В отборното и групово класиране участниците в двете възрастови групи завоюваха 24 златни, 48 сребърни и 72 бронзови купи, а в комплексното класиране - 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови купи. Това е равносметката от първото интернационално математическо състезание, на което Бургас бе домакин. В него взеха участие 1080 математици от цял свят, а форматът за първи път напуска границите на Азиатския континент.

Лично кметът на Община Бургас Димитър Николов награди участниците на официална церемония, която се проведе в Летния театър вчера.

"Благодаря на всички, които с неуморната си работа допринесоха този формат да мине по най-добрия          начин. През тези дни Бургас се превърна в мост между България и света. Това прави събитието уникално Благодаря ви за възможността .Поклон". Това приветствие отправи зам.- кметът по "Култура и Образование" Йорданка Ананиева към всички организатори и участници в състезанието.

"Ще носим частица от това хармонично място в ума и сърцата си. Ще ни липсваш прекрасен Бургас!". С тези думи д-р Вен Сен Сун - председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание се обърна към аудиторията от сцената на Летния театър. Той не спести суперлативите си за Бургас, като отбеляза перфектната организация и гостоприемство. "Отвъд състезанието и възможността за връзка между участниците, пред нас се откри възможността да опознаем българската култура и да се порадваме на красивия ви Черноморски залив", сподели още д-р Сун.

Българите развяха трибагреника и на връчването на наградите за най-деен отбор в спортния празник, провел се на Централния плаж преди същинското състезание. На сцената на Летния театър те излязоха с Южна Африка и Иран, докато публиката триумфално скандираше: Българи юнаци! Признанието за феърплей си разделиха Мексико и Непал, а за най-добре представили се страни в спорта бяха обявени Бангладеш и Холандия. Най-добрият спортен състезател бе от Южна Корея, а за най-атрактивен бе обявен вратарят от отборът по плажен футбол на Тайланд.

На срещата се раздадоха още 5 награди, свързани с танцовите умения, песни и колоритното облекло на всяка от страните - участници, представени по време на т. нар. Вечер на културите на Централния плаж.

Празничната програма бе наситена и от редица танцови и музикални изпълнения.

На сцената се изявиха брейк танцьорите от "Бляк стайл", които буквално взривиха Летния театър с невероятната си хореография. Програмата продължи с поднасяне на подаръци от всички държави - участници в състезанието. По традиция Йорданка Ананиева предаде домакинството на представител от Корея. Това ще бъде и следващата държава - домакин през 2014 година.

Десетки разноцветни фойерверки в небето допълниха неповторимото изживяване на вечерта.

 

 


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 5483 последна промяна: 16:16:24, 05 юли 2013