Санирането не обременява финансово собствениците на жилища

събота, 28 февруари 2015
Публикувано от: Димитър Шишманов

Програмата за безплатно саниране на жилищните сгради подпомага изцяло собствениците на апартаменти без да ги обвързва с плащания, стана ясно при среща на кмета Димитър Николов и екип от Община Бургас с управители на сдружения на собственици, които кандидатстват по Програмата за безплатно саниране. Сдружението на собствениците, което хората трябва да създадат за получаването на финансова помощ, е необходимо само за нуждите на Програмата. Единственото му задължение по договор е да осигури достъп за извършването на техническо обследване на сградата, което се прави преди да започнат строително-монтажните работи.
Сдружението на собствениците не носи финансова отговорност, поясниха експертите от Община Бургас при разясняването на условията за безплатно саниране. То не подписва договор с банката. Тази функция се поема изцяло от Общината, която представлява сдружението на собствениците пред банката. След завършване на санирането и останалите ремонти в сградата Общината подава документите към банката, за да бъде платено на фирмата-изпълнител.
Друга важна подробност е, че сдружението на собствениците не участва нито с пари, нито с имоти при сключването на договор за саниране. Това на практика означава, че собствениците на жилища не плащат за извършени дейности, а собствеността им е напълно защитена, поясниха експертите от Община Бургас.   
"В момента Бургас се състезава с останалите градове от страната за парите, които държавата отпуска за саниране на старите панелни блокове. След приключването на Програмата държавата ще отпусне пари за облагородяване на пространствата около кооперациите. Тези средства ще са за изграждането на места за паркиране и градинки. Сега е моментът да се обединим, за да може да получим повече средства и да направим Бургас по-красив", каза кметът Димитър Николов.

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 3349 последна промяна: 12:13:38, 28 февруари 2015