Муниципальное радио

Общинско радио Бургас

Общинско радио Бургас

УВАЖАЕМИ ПОСЕТИТЕЛИ,

Първото радиоизлъчване в Бургас е направено на 25 юли 1939 година от тогавашния кмет на града инж. Атанас Сиреков. С решение на Общинския съвет през 1942 година е създадено общинско радио с името РТВ (Радиотранслационен възел) и е изградена кабелна мрежа за разпространение на програмите, включвала общините Бургас, Карнобат, Айтос, Средец, Сунгурларе, Поморие, Приморско, Обзор и Малко Търново.  

Бургаска програма звучи по кабел всеки работен ден в два часови пояса: от 10-11 часа и от 15-16 часа. Освен подбрана музика онлайн, всеки ден могат да бъдат слушани рубриките на Общинско радио, свързани с: българската народна традиция; европейските програми; премиерни събития - представяне на млади творци, интервюта с общественици, политици, дейци на изкуството и културата; актуални обществени теми; съвременна музика. В петък от 11-12 часа се излъчва "Барометър” – едно предаване "по горещите теми на деня”, създадено от и за гражданите на Бургас.

        Седемдесет години след първото радиопредаване радиото легитимира своето присъствие в интернет - от 16 март 2009 година стартира 24-часово онлайн излъчване, от ноември вече има собствен сайт. С решение на Общинския съвет от 22 октомври 2009г. двата отдела на радиото – творческия (Радиоцентър) и техническия (Радиовъзел) – се обединяват под името Общинско радио Бургас. Новото лого е дело на художника Даниел Дубаров.

            През 2010 година Община Бургас кандидатства за ефирна радиочестота. В края на 2014 година тя вече е факт и на 10 март 2015 година стартира 24-часовата ефирна програма на Общинско радио "Гласът на Бургас”. На честота 98,3 FM,  радиото е с покритие: община Бургас, Поморие, Созопол, Камено и Българово. Сигналът на "Гласът на Бургас” е подарък от големия приятел на радиото композиторът Стефан Диомов.

 

Слушайте ефирно на честота 98.3 FM, по кабел и онлайн чрез сайта на радио "Гласът на Бургас” www.radioburgas.net.

СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69

Тел: 02/ 9708810, Факс: 02/ 9733769
E-mail: [email protected]

 

Съветът за електронни медии е независим специализиран орган, който регулира радио- и телевизионната дейност чрез: регистрирането или издаването на лицензии за осъществяването на радио- и телевизионната дейност; упражняването на надзор само върху дейността на радио- и телевизионните оператори.

При осъществяване на своята дейност Съветът за електронни медии се ръководи от интересите на обществото, като защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на радио- и телевизионните оператори.