Първото отделение за лежащо болни в Бургас вече приема пациенти

Пятница, 08 Марта 2013
Публикувано от: Стефан Минчев
Нови придобивки за Бургас

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и кметът на град Бургас Димитър Николов откриха Отделение за долекуване и продължително лечение (хоспис) в МБАЛ-Бургас. То е първо за областта и в него  лежащо болни пациенти с различни диагнози и дори деца с церебрална парализа ще получават грижи и медицинска помощ, каквато не може да им бъде осигурена у дома.

Отделението е изградено с основната подкрепа на Община Бургас, която отпусна 200 000 лева за създаването му. То е позиционирано на X етаж в терапевтичния корпус (високото крило) на Бургаската болница и разполага с 20 легла. В него работят трима лекари - един невролог и двама по вътрешни болести (терапевти), също 9 медицински сестри и петима санитари.

Днес церемонията за откриването бе уважена  от зам.-кмета  по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, областният управител Константин Гребенаров, изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев, народните представители д-р Галина Милева и Диана Йорданова, директорът  на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров, директорът  на Здравната каса в Бургас д-р Таня Макшева, д-р Лучия Добрева и доц. д-р инж. Петко Танев от борда на директорите на МБАЛ-Бургас, лекари от болницата.

Във фоайето на отделението водосвет за откриването отслужи отец Петър от най-стария храм в града "Св. Св. Кирил и Методий".

 "В бюджета на общината са отделени достатъчно средства за финансиране и издръжка на всички наши съграждани, които не могат да си позволят лечението и долекуването в този хоспис, така че съм убеден, че има смисъл от него. Искам специално да благодаря за енергията, която вложи директорът на МБАЛ-Бургас  д-р Георги Матев за изграждането на отделението", каза кметът Димитър Николов.

Хосписът ще работи с Националната  здравноосигурителна каса (НЗОК) и в него ще могат да се настаняват пациенти по клинична пътека. Настаняването ще става и след свикване  на Лекарска контролна комисия (ЛКК) и взето решение за долекуване на конкретния пациент. Пациенти ще бъдат настанявани и срещу заплащане.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че първото отделение за долекуване ще бъде от изключителна помощ на всички нуждаещи се от специализирани грижи жители на Бургас. Тя припомни, че съвсем скоро в болницата врати ще отвори и новото Отделение по инфекциозни болести.

Освен долекуване, тук ще се цели и ефективно възстановяване на пациентите.

 "Без подадената ръка и помощта от страна на Община Бургас, Областна управа и Министерството на здравеопазването, ние нямаше да можем да реализираме този важен за нас социален проект. Отделението е едно от първите в Югоизточна България. То ще е научно-практично звено, където наред със социалната ще има и развита лечебна дейност. Неслучайно разкриваме рехабилитационна база, както и хипербарен комплекс към него",  каза д-р Матев.

Освен откриването на хосписа, днес в МБАЛ-Бургас бе показано и дарението, което  направи благодарен баща на 8-годишно момче, спасено от  хирурга Любомир Радев.   Уникалният апарат бе донесен лично от дарителя - Николай Маринов, който от дълги години живее в Германия. През лятото покойният вече д-р Радев спасява сина му. В знак на благодарност мъжът дари апарат, какъвто в България вече има само на две места - Майчин дом - София и МБАЛ-Бургас. Апаратът е уникален, защото измерва важни показатели неинвазивно и е подходящ както за бебета, така и за възрастни.

Заради своята работа известният хирург д-р Любомир Радев бе награден посмъртно с почетен плакет от министъра на здравеопазването. Той бе получен от семейството му - съпругата му Мима и двете им дъщери Десислава и Марина.

 "Дарението продължава мисията на нашия баща, а тя беше да помогне на всеки. Ще ни се да можеше да е тук днес и да изпита гордостта от  всички свои усилия през годините. Радваме се, че сме негови дъщери и имаме такъв баща. Ще разказваме за него на своите семейства", казаха дъщерите на д-р Радев.

Заедно с хосписа, днес беше открит ремонтираният административен център за обслужване на граждани към РЗИ - гр. Бургас и новата сграда на Отдел "Радиационен контрол" отново към РЗИ.


Последние новости

Все новости
скачать в формате pdf Количество просмотров: 7175 последнее изменение: 14:46:22, 08 Марта 2013