Стотици подкрепиха инициативата „Бургас – велосипедният град”

Воскресенье, 07 Августа 2011
Публикувано от: Кристина Вълчева

 

Съвместна кампания на Община Бургас и инициативни граждани под надслов "Бургас - велосипедният град" събра вчера в Морската градина стотици бургазлии. С велошествие по новоизградените велосипедни алеи в града, водено от кмета Димитър Николов, беше поставено началото на движение, чиято цел ще бъде да  популяризиране на велосипедния транспорт и превръщането му в предпочитан начин за предвижване сред жителите на Бургас.

"Освен да осигурим подходящи условия за каране на велосипеди - специални алеи и паркинг места, е важно също да успеем да "запалим" бургазлии за идеята да изберат велосипедния начин на транспорт пред останалите. Това ще стане, когато хората разберат неговите предимства, а те се виждат лесно - този транспорт е едновременно екологичен, икономичен, здравословен, а и приятен" - това каза кметът Николов пред събралите се в подкрепа на каузата множество хора в района около Морското казино и сцена "Охлюва".

Пред съгражданите си градоначалникът обясни, че за последните две  години общината е изградила 8 km велоалеи, а до 2013 г. по проекта за Интегриран градски транспорт предстои изграждането на нови 20 km. Така ще се осигури възможност за придвижване от всички квартали на града до централна градска част, Морската градина и други важни локации. На много места вече са поставени и продължават да се поставят паркинг устройства за велосипеди.

По пътя си към Морската градина Николов  и  още над 50 колоездачи преминаха по най-новата велоалея в града - по протежение на реконструираната ул. "Гурко" и продължението й "Адам Мицкевич".

След финиширането на велошествието, на сцена "Охлюва" започна концерт, в който изпълнителите също пристигаха на велосипеди. Водещият Стефан Диомов, самият той запален велосипедист и един от основните инициатори на движението "Бургас - велосипедният град", представи написана от него нова песен, вдъхновена от инициативата. Повече от два часа публиката, голяма част от която също пристигна на колела, се забавляваше с изпълненията на Духовия оркестър на  Бургас, група "Горещ пясък", "Петте сезона", Боян Михайлов и специалните гости на събитето Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

В близост до сцената можеше да бъде видяна изложба на рисунки на велотематика, рисувани от децата от Лятна школа по изобразително изкуство към Общински детски комплекс - Бургас. В специална урна бургазлии пускаха своите предложения, касаещи велосипедния транспорт, велоалеите, паркинг стойките, др. Раздадени бяха карти на Бургас с обозначени велоалеи в тях, както и значки на всеки, който желаеше да демонстрира съпричастността си към инициативата "Бургас - велосипедният град".

 

Вижте видеото:

http://www.youtube.com/watch?v=d5Ro-UABRow


скачать в формате pdf Количество просмотров: 5077 последнее изменение: 11:59:56, 08 Августа 2011