Отчет в снимки - 2012г.

Пушкиновата и алеите около фонтана

Пушкиновата и алеите около фонтана

Община Бургас обнови напълно известната Пушкинова алея в Морската градина. Цялостен ремонт претърпяха и алеите около фонтана до Културен център "Морско казино". В района са поставени 20 нови пейки, а с гранитни плочи е преоблицована старата чешма, при която се разхлаждат в летните жеги няколко поколения бургазлии.

Общо са положени 2230 квадратни метра нов асфалт и 580 метра улеи за отводняване, направени от декоративни павета.

Обновиха главната алея на парк „Езеро“

Обновиха главната алея на парк „Езеро“

Община Бургас реконструира главната алея на парк "Езеро", в участъка от ресторант "Уест" до железопътния  прелез на бул. "Димитър Димов".  За последно това се е случвало около честванията за 1300 години от създаване на българската държава.

Алеята е особено натоварена през топлите месеци, защото по нея до плажа стигат жителите на четири бургаски комплекса - "Зорница", "Изгрев", "Славейков" и "Лазур". Освен това тя минава край Фестивала на пясъчните скулптури, Конната база и Колежа по туризъм. През последните години алеята беше в доста разнебитено състояние. Днес е изцяло преасфалтирана нейната най-амортизирана част, дълга 400 и широка 6 метра.

Булевард “Иван Вазов”

Булевард “Иван Вазов”

Много по-приятен и безопасен за шофиране стана участъкът от бул. "Иван Вазов" между "Мария Луиза" и "Калоян". Той е част от маршрута на тролейбусния транспорт и най-използваната градска автобусна линия № 211.

Със средства на Община Бургас са положени 3165 квадратни метра нов асфалт в два пласта. Общото му тегло е над 600 тона. Преасфалтираният участък е с дължина 260 и широчина 12 метра.

Нов паркинг в квартал Сарафово

Нов паркинг в квартал Сарафово

Община Бургас изгради нов безплатен паркинг при входа на квартал Сарафово. В непосредствена близост се намира Летището. Паркингът е направен за удобство както на жителите на Сарафово, така и на туристите, които посещават квартала. Той е с размери 63 на 40 метра, общата му площ е 2520 квадратни метра. Паркингът разполага с близо 80 паркоместа, 3 от които са предвидени за хора с увреждания. В изграждането му са вложени над 200 тона асфалтобетон и 248 линейни метра улични бордюри. За удобство и безопасност при него е монтирано ново осветление.

Нов паркинг в „Славейков“

Нов паркинг в „Славейков“

Паркингът разполага с 45 броя места за автомобили, 950 кв. метра нов асфалт и 60 метра нови бордюри. За удобство на жителите, които ще го ползват, са подменени осветителните тела с енергоспестяващи, което допълнително ще повиши видимостта и безопасността в района.

Облагороденото място ще облекчи значително условията за паркиране между блокове с номера 5 и 6 в комплекса и района около СОУ "Димчо Дебелянов".

Нов паркинг до СОУ “Константин Преславски”

Нов паркинг до СОУ “Константин Преславски”

Жителите на комплекс "Славейков" се радват на нов паркинг пред блок 44, до СОУ "Константин Преславски". Положени са 312 кв. метра тротоарни плочки, 197 метра градински и 175 метра улични бордюри. Алфалтирането е двупластово, като са използвани 245 тона асфалт или 1102 кв. метра настилка. Паркингът е с капацитет 56 места.

 

Нов паркинг в „Славейков“

Нов паркинг в „Славейков“

Жителите на бургаския комплекс "Славейков" се сдобиха с още една полезна придобивка - нов паркинг. Той се намира на мястото на разпадащите се с години стари и неугледни будки и павилиони в най-комуникативната част на комплекса - района на спортна зала "Младост".

Паркингът е с капацитет от 43 бр. паркоместа за перпендикулярно паркиране на автомобили, 2 от които са обособени за хора в неравностойно положение.

Положени са 96 тона двупластова асфалтопокривка, 184 линейни метра градински бордюри, 155 л. м. улични бордюри и 357 кв. м. тротоарни плочки. Осветлението също е удвоено и насочено към паркинга и към улицата. Обособени са 3 нови градински площи, които са засяти с нови декоративни храсти и млади дръвчета.

Новият паркинг е трети за комплекса, изграден през тази година, след тези до СОУ "Константин Преславски" и СОУ "Димчо Дебелянов".

Пешеходна алея в “Славейков”

Пешеходна алея в “Славейков”

Община Бургас осигури нормален достъп за хора и автомобили до група жилищни сгради в к-с "Славейков". Те се намират при входа на града, срещу общежитията на университета "Проф. д-р Асен Златаров".

Изпълнена е алея за обслужване с усилена настилка. От северозападната страна е изграден паркинг с 8 места. Освен практична, новата алея е и красива - направена е в два цвята от бетонови павета с различни размери.

Пешеходна алея в “Зорница”

Пешеходна алея в “Зорница”

Преасфалтирана е една от най-натоварените пешеходни алеи в града. Тя минава покрай МБАЛ в посока центъра и се ползва ежедневно от стотици жители на комплексите "Зорница" и "Изгрев". Преди ремонта старият асфалт беше станал на вълни и оттам се вървеше трудно, а за майки с колички движението беше буквално невъзможно. 

Улица “Калофер”

Улица “Калофер”

Община Бургас преасфалтира цялостно участъка от ул. "Калофер", затворен между "Копривщица" и "Места".

Направени са нова тротоарна настилка с площ 362 м2, 330 метра улични и 10 метра градински бордюри. Подменена е и амортизираната канализация.

Улица „Хан Крум“

Улица „Хан Крум“

Основна реконструкция претърпя ул. "Хан Крум" - в участъка между "Гладстон" и "Елин Пелин". Напълно са подменени основата и пътното покритие. Отдолу е положена трошено каменна фракция, а отгоре е излят нов асфалт. Изградени са 200 метра бордюри и 400 квадратни метра тротоари.

Ул. “Поморие”

Ул. “Поморие”

Цялостно е ремонтирана ул. "Поморие" - една от важните пътни артерии в "Лазур", която свързва комплекса с Морската градина.

Там старото покритие е напълно подменено с 1800 квадратни метра нов асфалт. Направени са нови тротоари, бордюри и паркоместа.

Улица “Рилска”

Улица “Рилска”

Цялостна реконструкция претърпя ул. "Рилска", която се намира в централната градска част на Бургас. Доскоро от единия до другия й край можеше да се мине безпроблемно единствено с джип. Основен ремонт не беше правен никога.

Положени са 760 квадратни метра нов асфалт на два пласта. Бордюрите са 265 метра, тротоарни плочи - 465 квадратни метра. По улицата са монтирани от новия модел самонивелиращи се капаци на шахти. 

Улица “Александър Стамболийски”

Улица “Александър Стамболийски”

Община Бургас извърши основен ремонт на улица "Александър Стамболийски".

Изпълненият проект включва подмяна на водопроводи и подземни кабелни мрежи, газификация, полагане на ново асфалтово покритие, изграждане на бордюри и тротоари, монтиране на ново улично осветление, обособяване на нови паркоместа.

Нова улица в к-с “Изгрев”

Нова улица в к-с “Изгрев”

Община Бургас построи чисто нова улица в жилищен комплекс "Изгрев". Тя минава между блокове 25 - 68 и прави транспортното обслужване на района удобно и безопасно. Стотици бургазлии вече имат нормален достъп до своите жилища и до разположеното в близост СОУ "Йордан Йовков". Помислено е и за автомобилите, като са обособени 43 броя паркоместа.

Новата улица е с дължина 150 м. Положени са 3200 квадратни метра асфалт. Изградена е отводнителна система с дължина 220 метра, тъй като при дъжд мястото ставаше една кална поляна. Монтирани са ново улично осветление, тротоари и бордюри. 

Улицата между блокове 428, 430, 431, и ОУ "Елин Пелин"

Улицата между блокове 428, 430, 431, и ОУ "Елин Пелин"

Основен ремонт претърпя една от най-старите улици в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник". Тя минава между блокове 428, 430, 431, и ОУ "Елин Пелин".

Тази пътна артерия е основна за комплекса. По нея минава маршрутът на автобус 211. Наблизо са две училища и детска градина. Въпреки това улицата не беше сериозно ремонтирана трийсетина години. В нея зееха дупки, тротоарите се бяха изронили и жителите на комплекса избягваха да вървят по тях - това пък създаваше предпоставки за пътни инциденти.

Укритие за наблюдение на птици при Атанасовско езеро

Укритие за наблюдение на птици при Атанасовско езеро

Възстановено е Укритието за наблюдение на птици, разположено на южния бряг на Атанасовско езеро. Специализираната къщичка, построена още през 2001 година, вече е с подобрена инфраструктура. Към укритието допълнително са изградени два дървени паравана, зад които може тайно да се наблюдават кацналите в близост птици. Пред укритието има нова беседка за почивка на посетителите. През цялото лято там работи специално назначен аниматор, който посрещаше любители-орнитолози, ученици, чуждестранни туристи.

Дейността на Укритието възобновиха Българското дружество за защита на птиците и Община Бургас. 

5 модерни центъра от семеен тип

5 модерни центъра от семеен тип

Община Бургас стартира едновременното изграждане на 5 модерни центъра за настаняване от семеен тип, в които да бъдат настанени деца с увреждания. Осигуреното финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие" е около 3 млн. лв.

Времето за строителство на петте центъра е изчислено така, че да приключи едновременно с отварянето на схема по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за да може Община Бургас да кандидатства за безвъзмездно финансиране, което да послужи за избор и обучение на персонал, избор, анализи и подготовка на децата, извеждане и адаптиране на децата.

Във всеки център ще има възможност за настаняване на 12 деца и младежи, с опция за спешно настаняване на още 2. 30 % от местата са предвидени за потребители в инвалидна количка. Затова целият сграден фонд, оборудването и дворовете, ще са адаптирани към нуждите на тази специфична група. За всеки център се предвижда персонал от по 11 души.

Детската кухня и социалния патронаж влязоха в нова сграда

Детската кухня и социалния патронаж влязоха в нова сграда

Нови и модерни помещения за приготвяне на храна за Детска млечна кухня и Домашен социален патронаж осигури Община Бургас.

Ремонтът на стойност 1 800 000 лв., инвестирани от "Хляб и хлебни изделия", върна към живот иначе масивната сграда, която в продължение почти на десетилетие се бе превърнала в истинска развалина.

Монтирани са нова вентилационна и климатична система, както и нови ВиК и електрическа инсталации. На фасадата е направена нова изолация и замазка, а дограмата е подменена с нова.

Помещенията са оборудвани с най-съвременна кухненска техника за нуждите на детската кухня и тази на домашния патронаж, покриваща стандартите за безопасност и качество на храните. Една от залите е превърната в заведение за бързо хранене и продажба на храна за дома. Входът й е подсигурен и с рампа за улеснение на хората с увреждания.

Преместването на Детската кухня в новите помещения ще позволи тя да се ползва от двойно повече деца - 2400, а потребителите на услугата, предоставяна от Социалния патронаж ще се увеличат с 120 души. Освен увеличения им капацитет, преустройството ще помогне за увеличаване на предлагания асортимент от хранителни продукти и ще подобри условията на работа.

Община Бургас прави еко зони при езерото Вая и Крайморие

Община Бургас прави еко зони при езерото Вая и Крайморие

6 кейови зони за отдих, туризъм, спорт, риболов и наблюдение на птици започна да изгражда Община Бургас.

Новите пристани ще се намират на брега на езерото Вая /4 бр./ и на полуостров Форос в квартал Крайморие /2 бр./. Те ще имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Бетон няма да се използва. Всичко ще бъде изработено от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраните крайбрежия са защитени от закона и попадат в Натура 2000.

Новите кейови зони ще бъдат оборудвани с осветление и указателни табели. До тях ще бъде осигурен автомобилен достъп, за да може до водата да се закара кану или гумена лодка.

Нова детска площадка в Морската градина

Нова детска площадка в Морската градина

В Морската градина на Бургас е изградена нова детска площадка, подходяща за деца от 3 до 15 години. В нея е поставено уникално за България модулно съоръжение за катерене. То е изработено по немска технология от водеща световна компания. Цялата детска площадка е разположена върху пясък.

Новата болница на “Меден рудник” заработи

Новата болница на “Меден рудник” заработи

МБАЛ "Черноморска" и общински Медицински център 3 вече приемат пациенти. Новото здравно заведение обслужва повече от 80 хиляди души в к-с "Меден рудник". Досега там не се предлагаше никаква болнична помощ, а старият медицински център се помещаваше във вход на блок.

МБАЛ "Черноморска" е изградена на базата на публично-частно партньорство между Община Бургас и инвеститора д-р Пенко Пенков. Многопрофилната болница е на площ от 9 декара, с медицински център на площ от 5 декара - две сгради с топла връзка между тях. Заедно те предлагат на едно място доболнично и болнично лечение. 

Покрит пазар в “Меден рудник”

Покрит пазар в “Меден рудник”

Под покрива на новия пазар има специализирани магазини за месо, риба, млечни продукти, хлебни и сладкарски изделия, магазин за цветя, агро аптека и кафе - сладкарница. Там са разположени още 16 щанда за продажба на пресни плодове и зеленчуци. Обектът разполага със собствени складови помещения, охрана, санитарни възли и 24-часово видеонаблюдение.

Пазарът е с осигурен достъп за хора с физически увреждания. Той предоставя на живеещите в к-с "Меден рудник" възможност да намерят на едно място всичко необходимо за трапезата. Тук те могат да закупят винаги качествени хранителни стоки, пресни плодове и зеленчуци, директно от производителя.

Нов клуб за пенсионерите от „Изгрев”

Нов клуб за пенсионерите от „Изгрев”

Новият пенсионерски клуб в "Изгрев" се помещава в основно ремонтирана съществуваща сграда, към която е вдигната пристройка. Общата площ е 90 квадратни метра. В сградата има голяма и малка зала, барплот. Вътрешното пространство е оразмерено за дневна дейност на 54 души. Клубът има 2 тоалетни, едната пригодена за използване от хора с увреждания, както и складово помещение. В него е монтирана нова дограма, изолация на фасадата, хидроизолация на покрива. Напълно подменена е електрическата инсталация. Около сградата са направени нови тротоари.

ЦДГ „Златна рибка” с нова детска площадка

ЦДГ „Златна рибка” с нова детска площадка

След като миналата година една от най-старите детски градини в Бургас - ЦДГ N 5 «Златна рибка» беше основно ремонтирана, това лято тя се сдоби и с двор, с какъвто до момента не разполагаше. Децата в сборните групи вече прекарват част от заниманията си на открито - в условия на комфорт и безопасност.

Дворното пространство е отделено с ограда, съобразена с архитектурата на Морската градина, където се намира градината. Монтирани са детски съоръжения - пързалки и катерушки, пейки, както и  информационна табела с указания. Обособен е пясъчник, с изградено над него покривало, което да предпазва децата от слънцето. Всички съоръжения са съобразени с възрастта на децата в градината - от 3 до 7 години. Повече от 50 години, от създаването на детското заведение досега, то не е разполагало със собствена площадка за игра. 

4000 деца ще ползват услугите на новия общностен център „Надежда“

4000 деца ще ползват услугите на новия общностен център „Надежда“

Тази година заработи най-новата и модерна детска градина на територията на Бургас - ОДЗ N 13 "Надежда". Тя е част от Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа. През есента, в деня на откриването, беше даден старт на строителството на втори корпус на центъра, след изграждането на който 4000 бургаски деца ще могат да ползват неговите услуги. През 2012-та прага на детското заведение прекрачиха 130 деца. От следващата учебна година там ще бъдат открити още 4 градински групи.

Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" е реализиран в рамките на  Проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика. Общата му стойност е в размер на 3 470 000 лв. - от тях 865 000 лв. осигурени от Община Бургас, а останалите  - държавно финансиране. Целият срок за изпълнение на проектните дейности е две години. Освен строително-монтажни дейности, са заложени закупуване на обзавеждане и оборудване и предоставяне на социални услуги.

Обновен плувен басейн и спортен комплекс в „Меден рудник”

Обновен плувен басейн и спортен комплекс в „Меден рудник”

Обновен е плувният басейн на СОУ "Константин Петканов", който не функционираше през последните 5 години заради лошо техническо състояние. В момента там е подменено и подобрено буквално всичко. Извършена е цялостна ревизия и ремонт на електрическата инсталация. Монтирани са нови фаянсови облицовки и теракот в басейн, предбасейн, бани, съблекални, умивални, тоалетни, сервизно помещение и свързващ коридор. Монтирани са стъклокерамика по дъното и стените на плувния басейн, нова топлоизолация, подменена е водопроводната инсталация.

Възстановени са падналите мазилки, подменени са старите чугунени радиатори.
Ремонтиран е и спортният комплекс на открито, разположен в непосредствена близост до училището. Вместо стария асфалт са положени изкуствени настилки, които гарантират по-голяма безопасност и комфорт на спортуващите, монтирани са нови уреди - врати, баскетболни кошове. Старото осветление е подменено с ново, по-силно.

Спортният комплекс включва четири игрища - 2 за футбол, 1 за баскет/волейбол, както и 1 тенис корт, който е първият в Бургас с тревна настилка, макар и изкуствена.

Графична база

Графична база

Приключи ремонтът на Графична база, извършен по проекта "Завръщане в Бургас - минало, настояще и бъдеще". Възстановена е покривната конструкция. Направен е нов окачен таван с топлоизолация. Подменена е старата дървена дограма с нова PVC. Направени са още шпакловка и боядисване, изравняване на пода, положен е теракот.

В двора е оформена алея от каменни плочи, а при западния вход е изпълнена рампа за хора с увреждания.

Бургаската е една от петте графични бази в страната и се ползва за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.
По проекта тя е оборудвана с нова литографска преса и други пособия за работа в литографската техника.

Медицински център I

Медицински център I

Обновени са кабинетите в Медицински център I. Помещенията са измазани и пребоядисани изцяло, поставени са окачени тавани с нови осветителни тела и е монтирана нова подова настилка. Мебелите в кабинетите също са нови. За нуждите на медицинския център са закупени и нови принтери.

Вътрешният ремонт е на стойност 60 000 лв., отпуснати по капиталова програма за 2012 г. на Община Бургас. Нов ехокардиограф е закупен със средства от дарителската сметка за подпомагане на Медицински център I.

Ремонтират Мостика

Ремонтират Мостика

Построеният през далечната 1968 година и дълъг 278 метра "Бургаски мост" ще бъде цялостно реконструиран по проект "Културно-историческото наследство на о-в "Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация".

Ремонтните дейности, които се извършват, включват укрепване на корозиралите колони, полагане на нова настилка, осветление, видеонаблюдение, достъпна среда за хора с увреждания, обновяване на предмостовото пространство и озеленяване - всичко на стойност 1 449 217 лв.

Улично осветление

Улично осветление

Тази година бяха подменени с нови, енергоспестяващи, осветителните тела по 82 бургаски улици. Ключов момент в реконструкцията е въвеждането на  автоматична система за управление и контрол.

След монтажа на осветителните тела касетите за улично осветление са оборудвани с необходимите устройства и чрез GSM сигнал ще бъде направена връзка със стационарната система за управление.

Системата ще осигурява контрол, мониторинг и обратна информация за състоянието на уличното осветление.

Тази година Община Бургас спечели по фонд "Козлодуй" и финансиране за проекта "Модернизиране на уличното осветление в "Меден рудник" и намаляване на консумацията на електрическа енергия чрез внедряване на мерки за енергийна ефективност".

Мащабното обновление ще засегне целия осемдесет хиляден жилищен комплекс. Съществуващата там система за улично осветление на места е безнадеждно компрометирана.

Където може, ще се използват възможностите на съществуващата система, но ще се наложи поставянето на 34 нови стълба и полагането на над 20 километра нова кабелна мрежа. Предстои още монтиране на 1500 нови осветителни тела.

 

ОДЗ №14 “Изгрев”

ОДЗ №14 “Изгрев”

Със съвместните усилия на Община Бургас и Образователното министерство, ОДЗ №14 "Изгрев" е цялостно санирано, навсякъде е подменена с нова старата дограма, обновени са всички вътрешни помещения, включително санитарните възли. Един от корпусите не се ползваше по предназначение. С неговия ремонт стана възможно в заведението да бъдат настанени още 2 групи - 1 яслена и 1 градинска. Така за учебната 2012-2013 година групите в ОДЗ "Изгрев" са: 2 яслени, 3 градински /3-5 г./, 2 подготвителни /5-6 г./, а общият брой на децата е 224.

Към днешна дата изцяло е подменен, укрепен и снабден с декоративни елементи покривът на Административната сграда, обновена е и нейната фасада.

Модернизирана е отоплителната инсталация на детското заведение. Изградена е нова спортна площадка с настилка - изкуствена трева и комбинирани уреди за футбол и баскетбол. С ново обзавеждане и оборудване е снабден логопедичният кабинет, който обслужва 11 детски заведения от комплексите "Зорница", "Изгрев" и "Славейков". Годишно през него минават 55 деца с говорни проблеми.

ОДЗ №12 „Радост“

ОДЗ №12 „Радост“

Детската градина в ж.к. "Възраждане" посрещна своя 65 - годишен юбилей с напълно обновени павилиони и въведени модерни мерки за енергийна ефективност. Ремонтните дейности са в размер на 200 000 лв., осигурени от Община Бургас и Фонд "Енергийна ефективност".

ОДЗ № 12 "Радост" е построена през далечната 1947 г. и оттогава не е цялостно ремонтирана. Поради това фасадите на двата градински павилиона бяха с изпопадала мазилка и боя, а в помещенията имаше влага.

Двете сгради бяха цялостно санирани. Поставена е нова хидро и топлоизолация на външните стени и покрива, и нова дограма. Извършени са вътрешни ремонти в помещенията за игра и почивка на децата, а обзавеждането е подменено с ново. Ремонтът позволи в градината да се разкрие още 1 група от 30 деца, с което децата, обучаващи се в ОДЗ "Радост" вече са 272, разпределени в 8 групи.

Сградите са газифицирани, снабдени с нови газови котели, с монтирани нови панелни радиатори, които ще пратят в историята старите акумулиращи печки на градината. В градината е монтирана модерна система за енергиен мониторинг, която ще следи енергийните потоци в помещенията с цел икономия на електроенергия и газ.

ОУ “Георги Бенковски”

ОУ “Георги Бенковски”

Тази година ОУ “Георги Бенковски” посрещна първия учебен ден с нова дограма и топлоизолация, фасадата е пребоядисана, обновени са санитарните възли. Ремонтът е финансиран със средства, осигурени от Община Бургас.

Догодина ще бъде обновена и спортната площадка на училището. 

Приютът за бездомни

Приютът за бездомни

Приключи основният ремонт на Приюта за бездомни хора в Бургас. Той бе извършен с проект, спечелен по програма "Красива България". Стойността му е 250 000 лв., в това число 200 000 лева финансиране от Министерство на труда и социалната политика, и 50 000 лева съфинансиране от Община Бургас.

През тази и следващите зими бездомните ще нощуват при едни много по-добри условия, близки до тези в дома на средния българин, след като по проекта са извършени следните строително-ремонтни дейности:

 • Пълно обновяване на покривната конструкция;
 • Цялостно саниране на сградата;
 • Подмяна на дървената дограма с PVC;
 • Цялостна подмяна на улуци, на ВиК и ел. инсталации, подмяна на дървените врати с нови;
 • Поставяне на фаянс и теракот;
 • Шпакловка и мазилка по стени, боядисване, смяна на подови настилки;
 • Изграждане на нов санитарен възел за хора с увреждания.

Спортна зала “Бойчо Брънзов”

Спортна зала “Бойчо Брънзов”

Община Бургас оборудва спортна зала "Бойчо Брънзов" с нова настилка. Тя е с най-високо качество, цената й е 50 000 лв. След като миналата година смениха старата дограмата на залата, а санитарните възли бяха обновени, сега предстои още по-сериозен ремонт.

В началото на следващата година започва външно саниране, както и подмяна на отоплителната и вентилационната система. Вече са осигурени средства по фонд "Козлодуй" в размер на 300 000 лв.

Обновяват 17 обществени сгради в Бургас

Обновяват 17 обществени сгради в Бургас

На официална церемония в София кметът Димитър Николов подписа споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд "Козлодуй".
Одобрени са 17 бургаски проекта за обществени сгради, в които ще бъдат въведени всички съвременни мерки за енергийна ефективност - саниране, подмяна на старата дограма и други необходими ремонти.

 

 

Ето списък със 17-те одобрени бургаски проекта:

 

 • Читалище "Пробуда" - бл. 56 в к-с "Братя Миладинови"
 • Читалище "Пробуда" - ул. "Дрин" 14
 • Спортна база "Черноморец"
 • Спортна зала "Бойчо Брънзов"
 • Летен театър
 • СОУ "Димчо Дебелянов"
 • ОУ "Иван Вазов" - с. Банево
 • ДМСГД "Вяра,Надежда и Любов" - к-с "Зорница"
 • ОУ "Найден Геров"
 • СОУ "Петко Росен"
 • СОУ "Константин Петканов"
 • ОДЗ №8 "Брезичка"
 • Професионална гимназия по туризъм "Проф. А. Златаров"
 • СОУ "Добри Чинтулов"
 • Гимназия за чужди езици "Васил Левски"
 • ОУ "Пейо Яворов"
 • Читалище "Съгласие 1905" - гр. Българово

ОДЗ “Радост”

ОДЗ “Радост”

Сериозни мерки за подобряване на енергийната ефективност бяха въведени в ОДЗ №12 "Радост". Детското заведение е санирано, газифицирано, поставени са слънчеви колектори, изградена е нова отоплителна система. Ремонтът е извършен с 201 499 лв., осигурени от Общината и 231 656 лв. от Фонд Енергийна Ефективност.

272 деца се обучават в ОДЗ "Радост". Те са разпределени в 8 групи. Тази година заведението празнува своя 65-ти рожден ден.

 

 

Професионална гимназия по транспорт

Професионална гимназия по транспорт

За първи път след откриването на Професионалната гимназия по транспорт през 1968 г., фасадата й е топлоизолирана и пребоядисана с 85 000 общински лева.

 

Започна изграждането на регионалното депо за отпадъци Братово- Запад

Започна изграждането на регионалното депо за отпадъци Братово- Запад

Проектът предвижда изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Регион Бургас, включващ общините Бургас, Средец,Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе.

Проектът включва проектиране и изграждане на първа клетка от Регионално депо "Братово - Запад", монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях, доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионалното депо и двете претоварни станции.

Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва 210 населени места, обитавани от близо 500 000 души.

Горно Езерово става европейски квартал

Горно Езерово става европейски квартал

Започна реалното изпълнение на "Интегриран проект за управление на питейните и отпадъчни води - кв. Горно Езерово, гр. Бургас". Той е на обща стойност 11 227 085 лева, от  които 10 621 204 лева е безвъзмездна финансова помощ.

Досега Горно Езерово нямаше изградена канализационна система, както и Пречиствателна станция за отпадъчни води. Битовите отпадъчни води от домакинствата се събират в септични ями или попивни кладенци. Част от тях са заустени директно в дерето, разположено в централната част на квартала, и се вливат в езерото Вая.

Съществуващата водопроводна мрежа пък е изградена през 1974 г.

Настоящият инвестиционен проект предвижда цялостно изграждане на канализационна мрежа и ПСОВ в Горно Езерово, което ще доведе до включване на цялото население на жилищния квартал към съвременна канализационна мрежа и пълен обхват и пречистване на генерираните отпадъчни води.

Проектът дава приоритет на разделна схема на канализацията. В допълнение, операцията предвижда съпътстваща реконструкция на цялата водопроводна мрежа на квартала, което ще гарантира качеството на доставяната питейна вода и ще ограничи загубите по водопреносната мрежа.

Конкретният обхват на основните инвестиционни дейности в рамките на проекта включва:

 • Изграждане на битова канализационна мрежа - 9 474.92 м.
 • Изграждане на Канализационна помпена станция
 • Изграждане на дъждовна канализационна мрежа - 5 906.53 м.
 • Изграждане на ПСОВ за 3166 еквивалент жители
 • Реконструкция на водопроводната мрежа на квартала - 9 391.02 м.

Започнаха да строят новата детска градина на Банево

Започнаха да строят новата детска градина на Банево

Съществуващата детска градина на Банево се помещава в три стари и амортизирани сгради. Две от тях са строени през 60-те години на миналия век за работнически общежития. През 1972 година между тях е построена още една сграда и малко след това трите започват да функционират като детска градина. Досега основен ремонт не им е правен.

Новата детска градина ще бъде модерна и уютна. Изграждат се три павилиона с топла връзка между тях. Единият ще е административен блок с физкултурен салон и кухня. В другите два блока ще се помещават 4 градински групи, общо 100 деца. В проекта е предвидено благоустрояване и озеленяване на дворното пространство. Там ще има и детска площадка, която да отговаря на всички съвременни изисквания за безопасна игра.

Новата детска градина ще е готова за учебната 2013/2014 година.

Омагьосан подземен град оживява под Морската градина

Омагьосан подземен град оживява под Морската градина

Омагьосан подземен град ще оживее в старите бомбоубежища под Морската градина. Това е един от най-новите и нестандартни проекти на Община Бургас. Спиращи дъха атракции, галерии, страшен, но и интересен лабиринт от емоции за всички поколения бургазлии – подземният град ще бъде първият такъв в страната и несъмнено ще привлече много нови туристи.

Проектът е озаглавен "Омагьосаният подземен град и галерия тъмно”.

Той представлява интерактивен атракцион изцяло под земята на парка, чиято централна част – под и около Казиното, е осеяна с подземни тунели.

Те са изградени през 60-те години на миналия век, за да служат за бомбоубежища. Община Бургас ще получи във владение тази собственост от държавата, за да търси европейско финансиране за своя проект.

Сега скривалищата са влажни, тъмни, обитавани от паяци и подземни насекоми. Те са общо 12, свързани помежду си със 17 коридора и 4 изхода. Общата им площ е 3180 кв. м.

Подземният град, който ще бъде изграден в тях, предвижда създаване на 10 галерии и ретро-кафене. Още на входа подземният град ще посреща посетителите със светлинни и звукови ефекти и интерактивни фигури – принцове и чудовища, рицари и разбойници. Първата галерия е кръстена "Морско дъно” – в нея обитават русалки, морски чудовища, ще се чува страшен тътен като от морско дъно. Атракциите са както механични, така и холограмни, светлинни и звукови – все едно си вътре в компютърна игра.

Втората галерия е потънал старинен кораб – с множество скрити съкровища, тайни дневници на капитана, с моряци, които излизат при допир на определени места.

Третата галерия пресъздава старинните бургаски площади – с улични музиканти, кафенета, фенери, малки улички с калдъръми, саксии с вълшебни цветя. Там ще има и сцена с възможности за камерни представления.

Няколко галерии отреждат място на старите градски къщи – пресъздадена е атмосфера от къщата на рибаря, на музиканта, на художника.

Едно от най-интересните места е галерия "Оракул”. В нея, само чрез въвеждане на име и рождена дата, всеки посетител може да научи интересни неща за себе си – какъв е бил в миналия си живот, какво му се е случвало или какво ще му се случи занапред. Мистичните сцени ще се редуват с "Енциклопедия Бургас” – при допир на интерактивните стени се обобщават останалите галерии или излизат интересни факти от историята на града.

Галерия "Тъмно” е място за новите изкуства – там всеки творец ще може да представи своето виждане за изкуство във вид на пърформанс, арт-инсталация. Има място и за не-творци – галерия "Празна стая” с бои, четки, хартия, други материали, с които всеки ще може да сътвори картина или пластика.

На края на подземния лабиринт е ретро-кафенето – старинната атмосфера отново е съчетана с интерактивни стени, на които ще се появяват известни бургаски личности – Калоянчев, Апостол Карамитев, Петьо Пандира, Петя Дубарова.

Още 6000 бургазлии ще имат нова канализация и водопроводи

Още 6000 бургазлии ще имат нова канализация и водопроводи

Подписан е договор за изпълнение на "Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани".

Той е на стойност 30 951 630 лв.

 

 

 

 

 

 

Проектът включва строителни работи със следните параметри:

 • Изграждане на разделна канализация в трите населени места с дължина: 44 876 м. битова и 8 902 м. дъждовна канализация и прилежащите по трасетата съоръжения.
 • Изграждане на домови канализационни отклонения - 2 254 бр.
 • Строителство на две канално-помпени станции и тласкатели към тях.
 • Рехабилитация на водопроводна мрежа в трите населени места с дължина 42 486 м.
 • Изграждане на нова ПСОВ в кв. Ветрен за 10 560 еквивалент жители, обслужваща Ветрен, Банево и Минерални бани.
 • Строителство на довеждащата техническа инфраструктура до ПСОВ.
 • Доставка и монтаж на машини и съоръжения за ПСОВ и КПС.

 

Нова поликлиника с хоспис за онкоболни

Нова поликлиника с хоспис за онкоболни

Готов е проектът за изграждане на нова поликлиника към "Комплексен онкологичен център - Бургас". Там ще има и хоспис за медицинско наблюдение и поддържащо лечение на онкоболни пациенти - услуга, която в момента липсва. Идеята е да бъде осигурено висококачествено и достъпно медицинско обслужване на всички нуждаещи се от такъв тип специализирана грижа в града и областта. Новата придобивка ще се намира в близост до "Комплексен онкологичен център - Бургас", обществения паркинг на ул. "Гурко" и ДКЦ II.

Сградата на бъдещата поликлиника с хоспис е четириетажна. В нея медицински екипи ще предоставят координирана и състрадателна грижа за всички пациенти с напреднал стадий на различни ракови заболявания. В сградата по проект ще бъдат разположени микробиологична лаборатория, кабинет завеждащ диагностично - консултативен блок и административна част на първия етаж. Регистратурата ще се намира на втория етаж, заедно със специализираните консултативни кабинети. Медицинска статистика, Регионален раков регистър, легла за краткосрочен престой до 12 часа и още консултативни кабинети ще бъдат изградени на третия, а хосписът ще се намира на четвъртия етаж. На всички нива са предвидени и съответните сервизни и санитарни помещения.

Основната задача на новата структура е да подобри достъпа до специализирана и качествена здравна грижа за пациентите, както и да се поддържа качеството на живот на болните.

До момента Онкологичен център-Бургас е единствен на територията на Бургаска и Ямболска област, а през болничните му кабинети преминават между 38 000 и 40 000 души годишно.

Междувременно започна модернизация на онкодиспансера и предстои закупуване на линеен ускорител - най-ефективният съвременен апарат за лечение на онко заболявания.

Започна реставрацията на остров “Света Анастасия”

Започна реставрацията на остров “Света Анастасия”

Започна реставрация на остров "Света Анастасия". Проектът е на стойност 5.5 милиона лева, част от които са предназначени за ремонт на Мостика на бургаския плаж и за покупка на туристическо корабче.

 

 

 

 

 

 

 

Дейностите по реставрация и адаптация на културно - историческото наследство на остров "Света Анастасия" включват:

 • Архитектурно-строителни работи, реставрация на стенописите и останалите художествени ценности в църквата "Света Анастасия" при максимално опазване на нейната автентичност.
 • Реставрация и адаптация на Голяма манастирска сграда (Манастирски метох).
 • Реставрация, адаптация и социализация на малка манастирска сграда (къща за гости).
 • Реставрация,  адаптация и социализация на манастирска магерница.
 • Реконструкция на трафопост и хидрофор, обособяване на манастирска лекарна, където да се предлагат продукти от билки, тинктури, природни сокове или сушен микс от диви плодове и мед по стари манастирски рецепти.
 • Обособяване на площадка за анимация.
 • Атрактивно експониране на природни феномени и атракции.

 

В “Славейков” строят спортно-медицински комплекс за 38 млн. лв.

В “Славейков” строят спортно-медицински комплекс за 38 млн. лв.

 

Започна изграждането на нов спортно-медицински комплекс. Проектът се изпълнява от Българска федерация по борба, в партньорство с Община Бургас и дружеството "ЕВРОБУЛ БФБ".

Теренът, върху който строи инвеститорът, е общински, с площ 23 264 кв.м., разположен в ж.к. "Славейков". И в момента там има съществуваща спортна инфраструктура /открит, покрит басейн, зали/, но тя е твърде амортизирана и част от съоръженията от години не са годни за използване.

Новият проект включва изграждане на:

 

 • Покрит плувен басейн - 25 м.
 • Медицински център и фитнес
 • Две многофункционални спортни зали
 • Тренировъчна зала по борба и зала за игри без топка
 • Конферентни зали, хотелска и търговска част

 

Открит плувен басейн с олимпийски размери - 50 м., съоръжен с нови трибуни.

Стойността на предвидената инвестиция е около 38 милиона лева, а срокът за изпълнение и завършване на обекта - 24 месеца.

Новият спортен комплекс ще е с осигурени паркоместа и достъп на хората с увреждания. След изтичане на 30-годишния срок на договора с Община Бургас за ползване на нейния терен, тя ще придобие безвъзмездно правото на собственост върху всички построени съоръжения и сгради.

 

Бургас спечели 23 милиона за увеличаване капацитета на ПСОВ – Меден рудник

Бургас спечели 23 милиона за увеличаване капацитета на ПСОВ – Меден рудник

Община Бургас подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект: "Пречиствателна станция за отпадъчни води - Меден рудник - 2 етап: разширение".

Разширението на ПСОВ - Меден рудник ще бъде реализирано на два етапа. Първият предвижда подготовката на инвестиционния проект за рехабилитация на приоритетни канализационни участъци в зони А, Б и Г на жилищния комплекс, обследване и предложение на вариант за разширение на водоснабдителната и канализационна мрежа в зона Д на комплекса, както и подготовката на идеен проект за повишаване капацитета на ПСОВ - Меден рудник чрез изграждане на 2 нови биобасейна и един вторичен утаител.

Първият етап от проекта е оценен на 790 962 лв., които ще бъдат финансирани изцяло от Оперативната програма. Вторият етап предвижда реализацията на инфраструктурните обекти и е на стойност 22 522 890 лв.

"Меден рудник" си има нова пречиствателна станция, открита преди две години, която е изградена със средства по предприсъединителните фондове на ЕС. Навремето обаче не са били отчетени бързите темпове, с които се развива най-големият бургаски жилищен комплекс. По неофициални данни в момента той има 80 000 жители, а сегашният капацитет на ПСОВ е да обслужва 45 000 жители. Затова Община Бургас насочи усилията си към подготовка на проект за увеличаване капацитета на пречиствателната станция. Новите съоръжения ще бъдат изградени на същата площадка, на която са разположени и сегашните.

Проектираха новия спортен корпус на ПМГ

Проектираха новия спортен корпус на ПМГ

Готов е проектът за разширение на ПМГ "Никола Обрешков" - Бургас, южно от съществуващата учебна сграда. В новия корпус ще има: басейн, спортна зала за волейбол и баскетбол, зала за борба, спортни танци и други спортове на закрито, с необходимите обслужващи и технически помещения.

В момента текат процедурите за избор на строител, които приключват на 16 ноември. Реалното изпълнение на проекта трябва да започне в края на годината.

Новият корпус ще има достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Към него ще бъде изградена стоманобетонова рампа и монтирана електрическа платформа -подемник. На всички основни нива в сградата ще има санитарни възли, съобразени с нуждите на хората с увреждания.

По проект видовете строителни материали и екстериорът са такива, че да кореспондират с архитектурата на основната училищна сграда и новият корпус да не стои като кръпка.

Обектът ще е със застроена площ 931 кв.м., разгъната застроена площ - 4325 кв.м.

Новият корпус ще се ползва от 2100 ученици на ПМГ и ГРЕ "Г.С. Раковски", които делят една сграда.

"Това ще бъде най-модерният училищен спортен комплекс на територията на община Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Проектът е замислен така, че спортните съоръжения да бъдат използвани не само в часовете по физическо възпитание на учениците от двете гимназии, но и за междуучилищни и други спортни състезания.

Финансирането е осигурено от Министерски съвет и общинския бюджет на Бургас.

Новите автобуси на Бургас

Новите автобуси на Бургас

Вече има избрана фирма, която ще достави 67 - те чисто нови еко автобуси за градския транспорт на Бургас. Това е полският производител на градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи Solaris Bus & Coach. Поръчката е част от големия проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие".

Фирмата - производител бе избрана след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП за доставка на 28 дизелови съчленени и 39 метанови солови нископодови автобуси за масов градски транспорт. 

Велоалеи

Велоалеи

Предстои изграждане на цялостна мрежа от велоалеи в рамките на Бургас и неговите квартали. Идентифицирани са възможности за реализиране на 35 км. потенциални веломаршрути в централната част на града, 15 км. в периферната част и 10 км. в по-отдалечени райони. Концепцията е част от мега проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", който е на стойност над 130 млн. лв.

Проектът предвижда подобряване на достъпа и увеличаване възможностите на велосипедистите да се придвижват в градска среда с цел велосипедният да се превърне в алтернатива на другите видове транспорт в рамките на града.

При реализирането му ще бъдат изградени изцяло нови велоалеи, а съществуващите 10 километра ще се интегрират в цялостната система, ще се изградят велостоянки и паркинги за велосипеди.

Предложеният първоначален вариант е с начертани трасета до университетите и до почти всички училища, една с друга са свързани всички части на града.

Бургас е първопроходник в тази материя, но неговите нови велоалеи ще бъдат направени така, че да се интегрират в една бъдеща мрежа, свързваща го с Поморие, Несебър и Слънчев бряг на север, и със Созопол на юг. За този проект ще се търсят средства през следващия програмен период за кандидатстване по оперативните програми на ЕС, 2014 - 2020 г.

Междувременно Община Бургас сключи договор за разработка на софтуер за отдаване на велосипеди под наем.

Поръчката включва:

 • Доставка на PDA устройства за чекиране
 • Доставка на безконтактен RFID програматор на клиентски карти
 • Доставка на безконтактно четими RFID клиентски карти - 2000 бр.
 • Доставка на безконтактно четими RFID тагове за велосипеди - 120 бр.
 • Доставка и последващ монтаж на GPS устройства за велосипеди - 120 бр.

Това е първа част от проекта "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност", който се изпълнява по ПРОГРАМА ЗА МАЛКИ ПРОЕКТИ НА ГЛОБАЛНИЯ ЕКОЛОГИЧЕН ФОНД. За него Община Бургас спечели финансиране в размер на 190 920 лева. С реализацията на проекта Бургас ще стане първият град у нас, който предлага на своите жители и гости цялостна модерна услуга за отдаване на обществени велосипеди под наем.

Вторият етап на проекта включва доставка на велосипеди - 120 бр., доставка и поставяне на вело информационни пунктове - 3 бр., доставка на велостоянки със заключващ механизъм - 135 бр.

Определените рент-а-байк стоянки, оборудвани със 120 велосипеда, ще бъдат напълно изградени до септември 2013 година.

Избрани са следните места за поставянето им:

 • До Спортен център "Изгрев"
 • До Спортен център "Славейков"
 • До спирката на МБАЛ
 • До спортна зала "Бойчо Брънзов"
 • До Културен център "Морско казино"
 • До плувен комплекс "Флора" в Морската градина
 • До Капаните в Морската градина
 • До Младежки културен център в ЦГЧ
 • До Бургаски свободен университет
 • До спортна зала "Никола Станчев" в "Меден рудник"
 • При спортните площадки в близост до СОУ "Константин Петканов" /"Меден рудник"/
 • Квартал Сарафово

7 деца замениха „Коджакафалията” с уютен център от семеен тип

7 деца замениха „Коджакафалията” с уютен център от семеен тип

Започна реалната деинституционализация на Дома за деца, лишени от родителска грижа "Коджакафалията". Открит е нов Център от семеен тип, който се помещава в общинско жилище. В него са настанени 7 деца на възраст от 7 до 14 години, досега отглеждани в "Коджакафалията".

За обзавеждането, оборудването и поддръжката на предоставеното от Общината жилище бе спечелен проект на стойност 212 542 лв. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013. В споменатата сума влизат и средства за заплати на екип от 7 професионалисти, който ще се грижи за децата денонощно.

Бяло лястовиче

Бяло лястовиче

В бургаския квартал Горно Езерово тази година се излюпи бяло лястовиче

Фестивал на пясъчните скулптури

Фестивал на пясъчните скулптури

Аладин, Тинкърбел, Оловният войник, Арлекин, Червената шапчица и още куп любими приказни и анимационни герои видяха посетителите на тазгодишния пясъчен фест.

18 скулптори от 9 държави сътвориха 18 фигури от 3 500 тона пясък, които бяха разгледани от рекорден брой бургазлии и гости на града. 

Бургас ще бъде домакин на Световно състезание по математика през 2013

Бургас ще бъде домакин на Световно състезание по математика през 2013

Бургас спечели домакинство на най-престижното Международно състезание по математика в света, което в момента се провежда в Тайпей, Тайван.  За първи път през 2013 година то ще се пренесе на Европейския континент. Досега негови домакини са били Филипините, Тайланд,  Китай, Корея, Индонезия.

Древните бани край Бургас

Древните бани край Бургас

Продължават археологическите разкопки при древния град "Аква Калиде - Термополис" в района на Бургаските минерални бани, финансирани от Община Бургас и българското правителство.

Проучването е част от проекта на Община Бургас за консервация, реставрация и социализация на древния град "Аква Калиде - Термополис" и превръщане на района в модерен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център.

Тази година на обекта бяха открити седем златни монети и 2 пръстена. Една от златните монети, нар. солид, е от периода на управление на византийския император Константин IV Погонат /668-685 г./, който съвпада с идването на Аспаруховите българи и битката при Онгъла.

Останалите 6 златни монети са от управлението на неговия наследник - император Юстиниан II, който остава в историята с прозвището Ринотмет /от гр.ез. - носоотрязания/. Два мъжки пръстена - позлатен и сребърен, най-вероятно на притежателя на монетите, съставляват останалата част от съкровището, намерено при разкопки в южната част на древните терми.

След приключване на археологическите разкопки, намерените артефакти ще бъдат събрани и експонирани в модерен етнографски и музеен комплекс с посетителски център за удобство на туристите.

Освен консервацията и реставрацията на находките, Община Бургас ще благоустрои цялостно пространството, с цел зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация.

Нови спортни площадки

Нови спортни площадки

Вече са над 20 новите спортни площадки с изкуствена наситлка, които Община Бургас строи не само в града, но и в кварталите и съставинте селища. На снимките виждате 3 от тях, изградени през последните 12 месеца – в Сарафово, Лозово и Горно Езерово.