Побратимени градове

ГР. ГДАНСК, ПОЛША

Герб

ГР. ПАВЛОДАР, КАЗАХСТАН

Герб

ГР. РОТЕРДАМ, ХОЛАНДИЯ

ГР. РОТЕРДАМ, ХОЛАНДИЯ

Гр. Ротердам е вторият по големина град в Холандия, част от метрополиса Рандстад.
Разположен е в провинция Южна Холандия, на един от ръкавите на река Маас. Населението на общината е 588 718 души (1.1.2006). Първото споменаване на града е през 1282 г. На 14 май 1940 г. е бил тежко бомбардиран от германската авиация. Сред малкото оцелели от бомбардировката старинни сгради са кметството и катедралата "Св. Лаврентий". В Ротердам има много заводи за кораби, самолети, електротехника, нефтопродукти, химикали, хранителни продукти.
Пристанището на Ротердам е второто по големина в света след това на Шанхай. Разположено е в делтата на р. Рейн и обслужва обширен хинтерланд. Неговият аванпорт Хук ван Холанд е достъпен за големи океански кораби.

 http://rotterdam.nl/

ГР. ЯЛОВА , ТУРЦИЯ

ГР. ЯЛОВА , ТУРЦИЯ

Град Ялова е столица на провинция Ялова в Турция и е с население около 70 000 души. Разположен е в югоизточната част, на Мраморно море, на около 24 морски мили от Истанбул. Градът е известна туристическа дестинация, като голяма част от туристите, които го посещават, са от Истанбул и региона.

КМЕТСТВО САРЪЙЕР, ГОЛЯМА ОБЩИНА ИНСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

КМЕТСТВО САРЪЙЕР, ГОЛЯМА ОБЩИНА ИНСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

Като културен и икономически център в Турция, Истанбул е един от най-привлекателните градове на Балканския полуостров. Крайбрежните улици и плажът са основните атракции на този район.

 

 

ГР. ГОМЕЛ, БЕЛАРУС

ГР. ГОМЕЛ, БЕЛАРУС

Град Гомел е вторият по големина град в Беларус с около 500 000 жители. Той е и административен център на областта и на региона Гомел. Намира се в югоизточната част на Беларус, близо до украинската граница, на брега на река Сош в северната част на Днепърската низина.
Районът е един от силно засегнатите в близкото минало от катастрофата в Чернобил, като статистиките сочат, че към днешна дата вътрешното облъчване сред населението е значително намаляло.
На територията на Гомел са открити 7 висши учебни заведения, 15 средноспециални и 16 професионално-технически, 116 начални и 71 средни училища, както и няколко езикови гимназии и музикални школи.
В града функционират 126 предприятия с различни форми на собственост, като 44 от тях или 34,9% от всички са държавни. С най-голям дял от общото производство е представено машиностроенето с 50 предприятия, хранително-вкусовата промишленост с 16, горското стопанство и дървопреработвателната промишленост с 14, леката промишленост с 12, производството на строителни материали с 10 и химическата промишленост с 5 предприятия. Тук се произвеждат машинни и измервателни инструменти, лагери и кабели, моторни и стартерни части, радио оборудване, мебели, обувки, трикотаж, сладкарски изделия, кухненски съдове и прибори, играчки, обработват се диаманти, добиват се химически торове, фураж, зърно и мн. др.
Доказателство за икономическата стабилност на Гомел е плануваното нарастване на производството за 2009-та година с цели 14,5% спрямо 2008-ма. Сред търговските партньори на града са Русия, Украйна, Германия, Полша, Холандия, Латвия, Литва и Италия.
Освен интензивно развиващ се в сферата на промишлеността, Гомел е и един от най-значимите градове в Беларус в културно отношение. Около 20 фестивали на различна тематика се провеждат ежегодно, както и 1500 концерта, 180 художествени изложби. Има 3 театъра: драматичен, куклен и младежко-експериментално театър-студио. Един от най-добрите циркове в страната е именно държавният цирк Гомел. Тук има и известни симфоничен и духов оркестри, изложбени зали, галерии и т.н. Спортът също е много добре представен: Гомел разполага с осем стадиона, ледена площадка, 38 стрелбища, 205 спортни зали, 14 басейна, 533 спортни площадки и 42 спортни училища, което е изключително, имайки предвид числеността на града.
Гомел участва в множество изложения и панаири в България като "произведено в България" и "Изберете българското" в град Бургас, 5 селскостопански панаири в град Добрич, семинар по селско стопанство в курорта "Златни пясъци", както и на още много панаири в Монтана, Пловдив, София, Варна, Разград и Плевен.

ГР. МИШКОЛЦ, УНГАРИЯ

ГР. МИШКОЛЦ, УНГАРИЯ

Със своите около 181 000 жители, унгарският град Мишколц се нарежда на трето място по големина в страната. Намира се в североизточна Унгария и е административен център на една от седемте области в страната.
Интересен факт за Мишколц е, че той е един от най-старите градове в Европа, като според направените проучвания възоснова на археологическите находки в региона, той е бил селище още през новокаменната ера (5500-2300 години пр. Хр.), а най-старите намерени предмети са оценени на възраст от 70 хиляди години.
В промишлен план Мишколц е един от най-развитите региони в Унгария с традиции в тежката индустрия (металургия и машиностроене), работещ и в сферата на нови индустриални клонове като мехатроника, нанотехнология, екотехника и компютърни технологии. Все повече интернационални концерни отварят врати в града. Предпоставка за това са както висококвалифицираните кадри на реномирания университет в града, така и близостта с Източна Европа като пазар. Филиали тук имат фирми като Роберт Бош (производство на електрически машини, стартери и скорости за автомобилостроенето), Реми Аутомотив (подновяване на стартери), Шинва (авто-аудиотехника, навигационни системи, модули от пластмаса и метал), Санофи Авентис (химична и фармацевтична индустрия) и др.

http://www.miskolc.hu/

ГР. КРАСНОДАР, РУСИЯ

ГР. КРАСНОДАР, РУСИЯ

Град Краснодар е разположен в южна Русия, на бреговете на вливащата се в Азовско море река Кубан, и е административен център на Краснодарски край. Краснодар е сравнително нов град- основан е през 1793-та година под името Екатеринодар в чест на Екатерина Велика. След октомврийската революция, през 1920-та година получава сегашното си име.
Към 2008-ма година населението му е 709 700 души- предимно руснаци, както и украинци, арменци, гърци и германци. Този метрополитен град, намиращ се между Кавказ и Черно море, е заобиколен от изключителни земеделски земи, печелещи благодарение на комбинацията от плодородни почви и мек климат. Така например в региона на Краснодар се намира най- северната чаена плантация в света. Зърнени култури, плодове и ориз се изнасят за 69 държави. Неслуайно наричат тази област "Перлата на Русия".
Подобно на Бургас, Краснодар също е град със стратегическо положение- множество международни пътища преминават оттук, както и две възлови гари, а международното летище Краснодар обслужва около 5 милиона пасажери годишно.
Икономическата структура на областта се обуславя от наличието на метало- и дървопреработвателна индустрия, фабрики за порцелан и за тютюн, хранително-вкусова промишленост, както и гореспоменатото селско стопанство- добив на чай, ориз, зърнени култури, винопроизводство).
Любопитно е, че Краснодар е с традиции в сферата на образованието и изследователската дейност. Така например, редом с държавните Кубански и Аграрен университет, съществуват още технически институт, както и ВУЗ-ове по медицина, култура и изкуство и спорт. Студентите в града са над 40 000. Сред изследователските институти се открояват тези за петрол, газ и селскостопански продукти. Краснодар се откроява с интензивно развитата си дейност в областта на културата, спорта и музиката. Редом със стадион Кубан с капацитет 40 хиляди зрители има и по-малки стадиони, конна база, 5 басейна, цирк, филхармония, органова зала, симфоничен и камерен оркестър, куклен театър, опера, оперетна зала, градски хор, градска художествена галерия, исторически археологичен музей, градска библиотека и т.н.

http://www.krd.ru/

 

ЮГОЗАПАДЕН АДМИНИСТРАТИВЕН ОКРЪГ НА МОСКВА, РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ

ЮГОЗАПАДЕН АДМИНИСТРАТИВЕН ОКРЪГ НА МОСКВА, РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ

Югозападният административен окръг на град Москва е един от десетте административни окръзи на руската столица. Намира се в югозападната част на града, както подсказва и името му. Обхваща 12 градски части, в които живеят над един милион жители. Принадлежащите към окръга части Ясенево и Теплъй Стан граничат с парка Бицевски- един от най-големите градски паркове на Москва.
Окръгът заема 10,3% от общата територия на град Москва. Тук работят 72 държавни предприятия в рамките на префектурата ЮЗАО, 28 промишлени предприятия, малък бизнес- 15476, институции за наука и научни услуги- 160 (в това число 71 института към Руската Академия на Науките).
Общо предприятията на потребителския пазар и услугите за окръга са 4238, в сферата на търговията- 1511, общественото хранене- 635, потребителски услуги- 758, хотели- 11, пазари- 9, търговски комплекси- 8 (+ 3 панаира "Уикенд").
Само големите предприятия за транспортно обслужване в окръга са 15, 89 са автобусите, 13- тролеите, 6 трамвая, 15 са метростанциите, а спирките- 1049.
Характерна черта на Югозападния административен окръг към град Москва е фактът, че на негова територия е концентрирана голяма част от научния потенциал на руската столица. Съществуват повече от 140 научни организации, като към тях се числи и Президиумът на Руската Академия на Науките. Профилите на научните институти са изключително разнообразни. Представени са хуманитарните науки (чрез Института по социални и политически изследвания), Институтите по световна, по руска история, по археология и др. В окръга съществува цяла мрежа от научни институции в областта на медицината, сред които се откроява Изследователския институт по медицински полимери, НПО "Витамини" и др.
Много добре развит е икономическият сектор. Тук е центърът на големи и малки обществени корпорации и предприятия, между които се открояват сградите на ОАО "Газпром", както и централата на ДСК Русия. Над 18 хил. са малките предприятия в окръга, като броят им непрекъснато нараства. Малкият бизнес осигурява до 1/3 от работните места и приходите в окръга.
Освен това индустриалният отрасъл е представен и от фабрики за производство на съоръжения, използвани в националната отбрана, както и за космически проекти, фабрики за производство на сплави от благородни метали, кондиторни заводи (хранително-вкусова промишленост), фабрики за строителни материали, битова химия, производство на детски играчки и др.
Освен индустрията и образованието, окръгът развива и интензивна културна дейност. Тук са разположени множество детски музикални школи, библиотеки, театри и т.н. Силно застъпен е и спортът във всички 12 градски части, принадлежащи към Югозападния административен окръг на град Москва.

ГР. АЛЕКСАНДРУПОЛИС, ГЪРЦИЯ

ГР. АЛЕКСАНДРУПОЛИС, ГЪРЦИЯ

Град Александруполис се намира в североизточната част на Република Гърция и е разположен на северния бряг на Егейско море на няколко километра западно от устието на река Марица. Населението му е приблизително 50 000 жители. Той е водещ град в административната област Източна Македония и Тракия и е от изключителна важност за Европейски Съюз поради факта, че свързва страните членки със средиземноморските, азиатските и страните от черноморския регион.
В последните няколко години в Александруполис е регистриран изключителен растеж на икономиката. Пристанището и гарата представляват важни центрове на транзитната търговия, а след въвеждането на плана "Каподистриас", градът предлага на посетителите си и възможността да комбинират морски-, спа- и еко туризъм.

 

http://www.alexpolis.gr/ 

 

 

ГР. ЯНТАЙ, КИТАЙСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Град Батуми, Грузия

Град Батуми, Грузия

Батуми е град в югозападна Грузия и е столица на автономна република Аджария. Разположен е на бреговете на Черно море и е пристанищен град. Населението му е около 137 000 души.
На територията на Батуми има висши учебни заведения, университет, морски факултет и селскостопански институт.
Икономическото развитие на града е интензивно. На територията на Батуми има петролна рафинерия, завод за корабостроене, чаени и тютюневи фабрики, завод за преработка на кафе, както и главното грузинско пристанище.
През 2004 година на власт идва настоящият президент Михаил Саакашвили, който започва радикални реформи на бедната тогава страна. През 2007 година Грузия се изкачва до 18-о място в класацията за правене на бизнес на Световната банка и е обявена като страна топ-реформатор.
Смяната на властта е станала причина много чужди инвеститори да проявят интерес към Батуми като туристически обект. Фирми от Казахстан, Азейбарджан и Турция инвестират в луксозни хотелски комплекси и са променили цялостно крайбрежната фасада на града, в резултат на което и цените на недвижимите имоти в региона са се увеличили значително през последните години. В тази връзка, туризмът е един от най-важните стопански отрасли за града.

www.batumi.ge/en

ГР. ВОЛОГДА, РУСИЯ

ГР. ВОЛОГДА, РУСИЯ

Град Вологда е един от най-старите градове в Русия. Исторически и модерен град, Вологда е административен, индустриален и културен център на региона Вологда.

Датата на основаването на град Вологда е 1147.

Откъде идва името на "Вологда" никой не знае, но има усещането, че тя е свързана с думата "фибри". Има и друга версия, че името на града идва от името на река Вологда, на брега на която се намира (в превод от угро-финската езикова "чиста вода").

През всички векове Вологда поддържа своето духовно и културно значение. Тук са построени красивата църква и граждански сгради. Кремъл и катедралата "Св. София" напомнят за важността и величието на историята на града. Уникални паметници все още красят Вологда. Но времето не стои на едно място. Около стария център, нараснал през годините, се оформя модерен, с температура на кипене на ежедневието град.

Вологда днес е основен транспортен възел в европейската част на Русия. С железопътен транспорт, по магистрала или със самолет, градът е лесен достъп до всяко кътче на страната ни. Вологда живее "между двете столици", разположен на четиристотин и шестдесет километра североизточно от Москва, на 630 километра от Санкт Петербург. Вологда е с население от около триста хиляди.

Във Вологда е фокусирана местната и областната администрация. Общината се грижи за благоприятен инвестиционен климат на града. Тук е лесно да се намерят опитни работници: повече от половината от населението на Вологда има висше образование. Добър потенциал за заетост дава и статутът на областен център, привлекателен за потенциални инвеститори.

Вологда е град е с развита икономика. Основа за икономическия просперитет на регионалната столица става индустрията. Концентрирана в града, тя дава производство в областта на инженерството и металообработването. Произвеждат се висококачествени оптични инструменти, както военни, така и цивилни. Лещи, телескопи, бинокли, очила за нощно виждане, използвани в Русия и в чужбина, намират все по-високо търсене.

Във Вологда се произвеждат пътни машини, проектирани с най-новите технологии. В много градове в цялата страна се извършва превоз на пътници с тролейбуси и автобуси, направени във Вологда. Известните в цяла Русия лагери многократно получиха награди на международни търговски панаири за изключителното си качество.

Заслужена слава и признание за високо изкуство, декоративно богатство и съвършенство на техниката, спечели произвежданата във Вологда дантела. Традициите и тайните на дантела, известни от векове във Вологда, остават непроменени. В ръцете на майсторите от Вологда обикновените дрехи се превръщат в произведение на изкуството.

Основният символ на Вологда е строителен кран, извисяващи се над къщите. Темпът на жилищното строителство в града всяка година расте. Построени са цели квартали и комплекси. Годишно се разкриват по сто хиляди квадратни метра жилища.

Икономическият просперитет позволява на града да поддържа и развива различни сектори на хуманитарната сфера. Вологда е основен образователен център. Повече от десет процента от населението на града са ученици. В града се подготвят учители, икономисти, инженери и юристи. Местните професионални училища обучават квалифицирани работници.

Вологда поддържа статута на културна столица на руския север. Тук се грижат за народните традиции. Дело на талантливи творци и занаятчии са резбованите дървени къщи, направените от брезова кора кошници и кутии, които предизвикват възхищение със своята красота и уникален дизайн.

http://vologda-portal.ru