Музиката на Верди и Бетховен на една сцена в Операта

Четвъртък, 4 Април 2013
Публикувано от: Кристина Вълчева

 

Концерт по случай 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, ще се състои на 5 април 2013 г. от 19.00 ч. в Държавна Опера - Бургас. Симфоничният концерт, в изпълнение на оркестъра и хора на Операта, ще бъде със специалното участие на диригента Марко Теца /Италия/ и солист-пианистката Антонина Бонева.

На пресконференция в сградата на Община Бургас днес, двамата гости, заедно с директорът на бургаската опера Александър Текелиев представиха подробности около инициативата.

По програма, събитието ще се открие с Концерт за пиано No 5, e moll, оп.73, известен като "Императорски" на Л. В. Бетховен. Ще последват шест от най-известните произведения на големия италиански композитор, като прочутият "Валс" (оркестрация на Нино Рота), прелюд на първо действие на "Травиата", Хор на Шотландските бежанци "Patria oppressa" от "Макбет", Симфония и Хор "Va, pensiero, sull'ali dorate" от "Набуко", прелюд от "Бал с маски" и Симфония на "Силата на съдбата".

Юбилейният концерт е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година, когато един български и един италиански град ще бъдат удостоени с престижната титла.  В тази връзка италианският гост-диригент не пропусна да изрази своята съпричастност към кандидатурата на града: "Това е едно много важно събитие и ние сме изключително щастливи от възможността да подкрепим именно Бургас в това начинание". В подкрепа на своите думи, именитият диригент очерта и предимствата, които донася със себе си притежанието на тази титла: "На първо място титлата привлича голям туристически поток, а с него и вниманието на много важни институции, като по този начин превръща града в катализатор на културата", сподели Марко Теца.

Марко Теца е роден 1964 г. в град Виченца. През 1984 г. завършва консерваторията в родния си град със специалност пиано. През 1993г. той посещава уроците на Людмил Дешев и се дипломира като диригент в Академията "Бенвенути" в Конеляно Венето. По време на своята кариера Марко Теца участва като солист и диригент в различни оркестри, между които е и Пловдивският симфоничен оркестър. Той е почетен член на Академия "Венета" на изкуствата и науката и често е канен да бъде в журито на престижни международни конкурси за пианисти и камерна музика. Теца е завеждащ катедра по пиано в Консерваторията "Педроло" във Виченца.

Антонина Бонева е родена в София и е завършила Националната Музикална Академия. Специализирала е в Кралската Консерватория в Антверпен. Печели наградата "Ланчано" - Италия и тази на Председателя на Академията "Санта Чечилия" проф. Серджо Пертикароли. Работила е в Рим като солист на Международния оркестър под егидата на ЮНЕСКО. Изнасяла е многобройни концерти в България, Белгия, Австрия, Италия, Франция, Англия, Турция и Гърция, както и в рамките на различни музикални фестивали. Солистка е на Софийската Филхармония и на Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио. Понастоящем ръководи катедрата по пиано в Консерваторията и е заместник-председател на Асоциация "Фредерик Шопен" в България.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 5963 Последна промяна: 11:17:18, 05 Апреля 2013