Бургазлиите, живеещи в София, се завръщат в родния град

Петък, 7 Юни 2013
Публикувано от: Стефан Минчев
Бургазлиите, живеещи в София, се завръщат в родния град

Близо 100 бургазлии, които живеят и работят в София, се завръщат тази вечер в родния град по покана на кмета Димитър Николов. Те ще участват в бал, който е част от кампанията на кмета, наречена "Завръщане в Бургас". Досега чрез нея символично се завърнаха нямащите нужда от представяне Райна Кабаиванска, Тончо Русев, Георги Калоянчев, Мария Статулова, "Мери бойс бенд" и др.

Участниците в днешния бал са от Сдружение "Бургас", в което членуват наши съграждани, живеещи в столицата. Сред тях има известни художници, икономисти, мениджъри, лекари. От 20.00 часа в ресторанта на х-л "България" всички те ще се потопят в изцяло бургаска атмосфера, за която ще се погрижат Петте сезона, Горещ пясък, Тони Димитрова, Ваня Костова и Боян Михайлов, Георги Дюлгеров, клуб по спортни танци "Бургас 75", ансамбъл "Странджа". В ролята на водещия "гостите" ще видят Стефан Диомов. По време на бала всички присъстващи ще изразят подкрепата си за кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата, като подпишат меморандум.

В събота са предвидени още две събития, свързани с кампанията. В Културен център "Морско Казино" ще бъде излъчен филм за Бургас. Там ще бъде открита и изложба на известните у нас и в чужбина бургаски художници Атанас Атанасов, Анелия Николова, Димо Колибаров, Андрей Янев, Румен Статков и Женя Адамова.

Откриването на изложбата е насрочено за 18.00 часа в зала "Георги Баев". Тя ще остане там до 15 юни при вход свободен!

 

 

* ЗА СДРУЖЕНИЕ "БУРГАС":

 

В началото на декември 1999 година група ентусиазирани бургазлии, водени от голямата си любов към родния град, който са напуснали, следвайки своя жизнен път, но който никога не забравят, поставиха основите на Сдружение "Бургас" - организация с нестопанска цел, която е регистрирана по Закона за лицата и семействата.

Целите, които си поставя сдружението, са да обедини усилията на бургазлии за запазване, подпомагане и популяризиране на културните традиции на гр. Бургас, да подпомага колкото може икономическото развитие и преуспяване на града и на неговите граждани или общности, напуснали Бургас.

Седемдесет души са учредителите на сдружението, а в момента членовете на сдружение "Бургас" са се утроили. Председател е г-н Димитър Тадаръков. Сдружението дава ежегоден приз, наречен "Годишна награда за бургаски принос в българската духовност ". Личността, носител на тази награда, се избира на заседание на УС, като водещ мотив е приносът в обществения живот на България, както и за индивидуалния личен принос в конкретна житейска ситуация.

Учредителите на наградата и членовете на сдружението са си поставили за цел да подпомагат и поощряват професионалното израстване на талантливи млади хора от Бургас от сферата на културата, социални дейности и бизнес, както и утвърдени личности от града.

Стана вече традиция призът да се придружава от картина на младия, но известен и по широкия свят бургаски художник Андрей Янев.

Връчването му става по време на така наречената "Вечер на Бургас", която се провежда в София през първата седмица на декември или в най-близкия петък до Никулден.

 

Награди в годините са присъдени на:

 

2001 г. - приживе Христо Фотев

2002 г. - Георги Калоянчев

2003 г. - Георги Дюлгеров

2004 г. - Никола Проданов

2005 г. - Тончо Русев

2006 г. - Стефан Диомов

2007 г. -  Мария Статулова

2008 г. - Никола Съботинов

2009 г. - Антoний Георгиев

2010 г. - проф. д-р Димитър Тадаръков - 10 - годишен юбилей на връчване на приза

2011 г. - Георги Мархолев

2012 г. - д-р Николай Шарков

 

На бала по традиция са поканени всички, които се чувстват бургазлии и живеят на територията на град София.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6645 Последна промяна: 15:16:07, 07 Июня 2013