С филм за Апостол Карамитев се открива кинофестивал в Бургас

Вторник, 9 Юни 2009
Публикувано от: Радостин Рачев

Международният кинофестивал на европейските копродукции гостува в Бургас и ще стартира с премиерата на биографичния филм за Апостол Карамитев, чийто автор е синът му - Момчил. За първи път от 17 до 23 юни 2009 година 9 филма от фестивалната програма ще бъдат показани в Бургас. Прожекциите ще се състоят в салона на Драматичен театър "Адриана Будевска" от 17 и 19 часа.

Тази година страната във фокус е Полша. Поради тази причина в бургаската програма на фестивала е включен най-новият игрален филм на Йежи Сколимовски - "Четири нощи с Анна",  създаден след 17-годишно оттегляне на режисьора от киното.

Другите филми, които ще видим в Бургас, са "Още една любовна история" на Оле Бьорнедал с датско участие, както и финландско-германската копродукция "Черен лед" на Петри Котвица, номинирана за "Златна мечка" в Берлин.

Станалото вече традиция представяне на големи имена от българското документално кино ще продължи с прожекции на забележителното разследване на опожаряването на партийния дом - "Приключено по давност" на Малина Петрова. В рамките на фестивала ще се състои и премиерата на филма на Момчил Карамитев за баща му Апостол Карамитев.

Бургаската програма ще покаже също "Константин и Елена" на младия румънски документалист Андрей Даскалеску, спечелил наградата за млад режисьор на фестивала за документално кино в Амстердам през 2008.

Две премиери на копродукции с българско участие ще се състоят в рамките на фестивала - "Моето слънце", Турция/Гърция/България, реж. Реха Ердем, показан тази година в програмата на Берлинале, и сръбско-босненско-българският филм "Свети Георги убива дракона", реж. Сърджан Драгоевич, с който ще закрием фестивала в Бургас на 23 юни в 19 часа.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 11416 Последна промяна: 12:10:37, 09 Июня 2009