Театър

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "АДРИАНА БУДЕВСКА"

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "АДРИАНА БУДЕВСКА"

 

 

Драматичният театър "Адриана Будевска" носи името на една от най-известните български театрални актриси. В дългата си история той е дал на България безценна плеяда от имена на големи режисьори, актьори и постановчици. Бургаският театър е един от най-ярките символи на града и е част от магнетичната му същност. Теоретично активният сезон в Бургас е от октомври до май, но на практика той продължава през цялата година, като през лятото голяма част от националния културен живот се премества в курортните центрове. Гостуващи спектакли се играят в залите на Гарнизонния Военен клуб и Културния дом "Нефтохимик".

адрес: 8000 Бургас, ул. Цар Асен I 36А
тел:+359 56 846 040

web-страница:www.burgteatre.com

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР-Бургас е професионален театър за деца, основан през 1954, а 1962г. придобива държавния си статут.

От тогава до днес героите на много български и световни класически произведения за деца са оживели под светлините на рампата на театъра.

Цяла плеяда талантливи актьори с любов и ентусиазъм защитава престижен репертоар и овладява всички системи кукли в спектакли, създадени от най-добрите режисьори, сценографи и композитори на България при чудесни условия за работа, завиден зрителски интерес и профeсионално признание на колеги и театрали.

Със своите над 250 реализирани постановки, над 10 000 изиграни представления пред близо 3 000 000 зрители, задгранични турнета в Европа, Азия, Африка и Америка, множество индивидуални и колективни награди от Национални прегледи и Международни фестивали, ДКТ-Бургас се е утвърдил като един от водещите в страната.

Трупата поддържа репертоар от минимум 20 заглавия, като всеки сезон се създават 4 нови постановки и се изнасят близо 300 представления.

Театъра разполага с модерна озвучителна и осветителна техника и 200 места.

През 2002г. директора на театъра бе наградена от Министъра на Културата с плакет и грамота за приноса и в развитието на българския театър.

През 2006г. ДКТ-Бургас стана първият куклен театър, носител на учредената от Министъра на Културата награда за най-високи финансови показатели и изключителни творчески постижения.

Един чудесен екип от професионалисти - административен, творчески и технически, с любов и всеотдайност създава облика на най-поетичния български куклен театър - БУРГАСКИЯ КУКЛЕН ТЕАТЪР.

>>ГАЛЕРИЯ

Детски спектакли и постановки.
адрес: 8000 Бургас, ул. Климент Охридски No.2
тел.: +359 56 842 998

web-страница: www.burgaspuppets.com