Здравна информация

Размер на шрифта: A A A Назад

Слънчево изгаряне

Слънчево изгаряне

През отпуската всеки гледа да прекара повече време по бански, но понякога се получава неприятна изненада – слънчево изгаряне. Веднъж изгоряла, на кожата няма как да и се помогне особено. Вредата е нанесена безвъзвратно. Докато временният проблем със зачервяването, дискомфорта и болката, мехурите и беленето отмине, организмът за дълго ще носи увреждането, нанесено от ултравиолетовите лъчи.

 На  първо място трябва да се оцени правилно степента на изгарянето.

Ако кожата само е по-розова от останалите участъци, достатъчно е само да я промием с хладка вода без сапун, да я обработим с лосион или тоник без спирт, а след това да намажем обилен слой крем за след слънчеви бани с охлаждащ ефект. По принцип до следващата сутрин кожата връща своя нормален цвят.

ü    Ако изгарянето е по-отчетливо и контурите му са отчетливи, само крем няма да помогне. Първо промийте засегнатия участък без сапун. После обработете мястото с антисептик – това е важно, защото изгорялата кожа има микротравми, които мога да се възпалят. След това намажете с крем или гел, най-добре на основата на пантотеновата киселина. Нанесете препарата както е указано на опаковката. Изпийте и таблетка аспирин, парацетамол или друго нестероидно противовъзпалително средство. На следващия ден защитете пострадалото място със защитен крем с максимален фактор.

ü    Най-тежко е слънчевото изгаряне, при което вечерта по кожата са се образували мехури, пълни с течност. Обикновено то се получава при хората с руси и рижи коси. Добре е да ви прегледа лекар, но ако това не е възможно, първо си направете охлаждащ компрес. Поставете един и на челото, тъй като при такова изгаряне често се повишава общата телесна температура. Хладният компрес ще спре поражението на кожата, но след това трябва да се започне лечение.

Домашни средства като сметана, одеколон или овесена каша не се препоръчват. Има риск от инфекция. Най-добре е да се намаже крем с пантотенова киселина. При първа възможност обаче трябва да се посети дерматолог. Ако пък на засегнатия участък има и бенки, задължително се консултирайте и с онкодерматолог. Изгарянето значително увеличава вероятността от появата на кожен рак. При силното слънчево изгаряне от възстановяване се нуждае не само поразената кожа, но и целият организъм. Старайте се да пиете повече вода, пазете черния си дроб и задължително избягвайте силните слънчеви лъчи през следващите 3-4 седмици.

 

Осезаемата увреда на кожата дори в краткосрочен план проличава напълно едва след 12 – 24 часа след екстремното излагане на слънце. За възстановяването й ще са необходими няколко дни. Изгарянето налага да се избягва директният контакт на увредените участъци със слънчевите лъчи. Препоръчително е дори лишаването от слънчеви бани за 1-2 дни, за да се даде време на организма да се справи със стреса от причинената травма. Дори и изгарянето да е малко на плажа трябва да се стои под чадъра и да се носи широка бяла тениска. Не е желателно дори влизането във водата, тъй като там силата на лъчите се удвоява, особено за участъците на тялото, които най-често и силно изгарят – горната част на гърба.
 

Препоръки на лекарите при слънчево изгаряне:

1.            Стойте на хладно - Прилагайте студени компреси - потопете кърпа в студена вода, после добре я изстискайте и наложете внимателно върху изгорелия участък. Можете да взимате периодично хладни душове.  

2. Погрижете се за овлажняването на кожата -  
Намажете я с хидратиращ продукт, предназначен при изгаряне или след излагане на слънце. Благоприятно действат средствата с алое вера. Те обаче не се препоръчват за деца под 2 години. Продуктът не бива да съдържа алкохол, тъй като това ще изсуши и увреди допълнително кожата.
Някои локални средства, предназначени за третиране на изгоряла кожа, съдържат анестетици. Често се използва бензокаин (benzocaine). Въпреки че са налични оскъдни данни за ефективността му, има и такива, които документират, че прилагането му върху кожата може и да я възпали – възпрепятства достъпа на кислород от кръвта, което макар и рядко явление е достатъчно сериозно. Продуктите с бензокаин са неподходящи за деца под 2 години, а при възрастните се препоръчва да не се нанасят повече апликации от посочените в указанията на производителя за употреба.


Овлажняващият лосион трябва да се ползва редовно дни след подобряване състоянието на кожата!


3. Пазете мехурите - Те не бива да се пукат, а ако това се случи трябва да се внимава младата кожа да не се нарани или инфектира. Ако е възможно наложете внимателно марля, която да предпазва мехура от търкане.

 

4. Пораженията на кожата не са единствените последици от екстремното излагане на слънце. Често изгарянето е съпроводено с дехидратиране на организма, главоболие. Дори и да липсват подобни оплаквания, трябва да се положат грижи за осигуряване на водния баланс в организма и се приемат повече течности. Ако обикновено се препоръчват по 1 ½ – 2 л вода на ден, то консумацията й през лятото следва да се увеличи към 3 ½ - 4 л.

 

5. Премерете телесната температура.  Когато кожата "гори“ е уместно да се приемат предлаганите без рецепта противовъзпалителни средства като Парацетамол и Ибупрофен. Допустимо е и използването на аспирин, но даването му следва да се избягва при деца под 12-годишна заради риска от синдром на Рей.

 

6. Непременно трябва да се направи консултация с лекар при изгаряне на голям участък от кожата, образуване на много мехури, особено при деца. Медицинска грижа е необходима и при няколко поредни изгаряния, както и при повишаване на телесната температура.

 

7. Не забравяйте, че приемът на някои медикаменти прави организма много по-чувствителен на слънчевата светлина. Преди планиране на почивката непременно прочетете противопоказанията в листовката на лекарствата, които приемате. Пример за такива са съдържащите тетрациклин, ципрофлоксацин и др. Лекарствата може да са назначени за терапия на разнообразни по род заболявания – бъбречни, полови, кожни и пр. Не са безопасни в комбинация със слънчевата светлина и някои локални медикаменти, така че не пропускайте и тях.

 

Мерките срещу изгаряне на кожата да се предприемат преди, а не след като то вече е факт. Необходимо е да се използват лосиони със слънцезащитен фактор минимум 15 преди и по време на излагане на слънце. Те трябва да осигуряват защита както срещу ултравиолетовите A (UVA), така и срещу ултравиолетовите B (UVB) лъчи. Това е най-малката грижа, която полагаме срещу риска от ракови изменения на кожните клетки, а меланомът е едно от най-разпространените онкологични заболявания.